Wie heeft padel uitgevonden? Een stukje geschiedenis!

Wie heeft padel uitgevonden

Padel is de laatste jaren ontzettend booming. Maar wie heeft padel uitgevonden? Hoe en waar is padel precies ontstaan?

In dit artikel krijg je het antwoord op deze vraag!

Wie heeft padel uitgevonden?

De Mexicaanse zakenman Enrique Corcuera richtte in 1969 de allereerste padelbaan op in zijn vakantiehuis in Acapulco. Het ontstaan van deze sport begon al iets eerder.

In de 19e eeuw speelden passagiers op Britse cruiseschepen een soortgelijk spel met tennisrackets. Rond 1910 werd “platformtennis” populair in Washington en New York. Hierbij vervingen paddel rackets (toen nog van hout) de traditionele tennisrackets.

In het volgende decennium werden er veranderingen aangebracht aan de banen. Er kwamen houten vloeren en hoge hekken om te voorkomen dat de bal verloren ging.

Maar het duurde tot de jaren zestig voordat de Mexicaan Enrique Corcuera de eerste erkende paddel baan oprichtte op het domein dat hij bezat in Acapulco.

Eerste padelbaan
Eerste padelbaan

Het belangrijkste verschil was dat hij zijn veld omringde met muren en een metalen omheining van vier meter aan alle kanten. Dit om te voorkomen dat de bal op het land van zijn buurman zou terecht zou komen.

Hij noemde de sport Paddle Corcuera. En van daaruit ging het snel met deze sport.

Hoe werd padel een internationale sport?

De Spaanse ondernemer Alfonso de Hohenlohe, een vriend van Enrique, was de belangrijkste drijvende kracht achter het groot maken van padel tot een internationale sport.

Tijdens zijn bezoek aan Mexico in 1974 genoot Hohenlohe zo veel van dit nieuwe spel dat hij besloot het te importeren naar de Spaanse Costa del Sol. Daar liet hij de eerste twee padelbanen van het land bouwen in de Marbella Club.

De introductie van de banen was dan ook het begin van de populariteit van het spel onder de leden van deze exclusieve club, waaronder de tennisser Manolo Santana, die vier Grand Slam-titels won.

Al snel werden er toernooien georganiseerd langs de Costa del Sol, omdat steeds meer clubs hun eigen banen gingen bouwen.

In 1975 ontdekte een Argentijnse miljonair, Julio Menditenguia, padel in Marbella en besloot de sport naar zijn land te brengen, waar het wederom enorm populair werd.

Tegenwoordig zijn er meer dan twee miljoen officieel erkende padelspelers in Argentinië, een land met meer dan 10.000 padelbanen.

Padel is tegenwoordig ook enorm populair in Spanje. Het Europese land heeft meer dan 20.000 padelbanen, met naar schatting zes miljoen actieve spelers. Na voetbal is het de op één na populairste sport van het land.

Oude padelbaan 1928 New York – Bron

Wanneer werd padel een professionele sport?


In 1991 werd de International Paddle Federation opgericht en in 1992 werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in de dubbelsteden Madrid en Sevilla.

Vanaf 1993 erkende de Sportraad van Spanje paddle als een sport en veranderde de spelling in padel, met name om het eenvoudiger uit te laten spreken in de Spaanse taal.

In 2005 werd de eerste professionele wereldtournee, de Padel Pro Tour, opgezet. Vanaf 2013 werd dit omgedoopt tot de World Padel Tour, een circuit dat vandaag de dag nog steeds loopt met evenementen over de hele wereld.

Gebruikte bronnen: LTA, Wikipedia


Over de auteur:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *