Home » Spelregels padel

Spelregels padel

Spelregels padel

Op zoek naar padel spelregels? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel leggen we in eenvoudig te begrijpen taal uit wat de nu precies de spelregels van padel zijn.

Feit is namelijk dat er vaak nog ontzettend veel discussie is. Dit komt met name omdat er door verschillende padelbonden (landen) verschillende padelregels worden gehanteerd. Dat maakt het er uiteraard niet eenvoudiger op.

In dit artikel over de spelregels van padel zullen we dan ook duidelijk uitleggen indien er verschillen zijn tussen de verschillende landen.

Padel regels binnen de verschillende fases

Er zijn een aantal verschillende fases te onderscheiden bij een spelletje padel:

  • Opslag
  • Spelverloop
  • Puntentelling
    • Tiebreak

Hieronder gaan we dieper in op deze verschillende fases.

Regels padel opslag

Eerst bepalen wie er mag beginnen met serveren

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wie er mag beginnen. Meestal wordt er dan een “achtje” gespeeld. Dit betekent dat iemand de bal gekruist naar de tegenstander slaat. Die tegenstander slaat de bal dan weer rechtdoor naar de andere kant. Tenslotte slaat die persoon hem dan weer gekruist. Vanaf dat moment begin je om het punt te spelen.

De winnaar van dat punt mag dan starten met de wedstrijd en als eerste serveren.

In de onderstaande afbeelding zie je wat we precies bedoelen:

Een 8tje spelen bij padel om te bepalen wie er mag beginnen

Bij officiële wedstrijden wordt er overigens meestal getosst.

Regels bij de padel opslag

Nu bepaald is wie er mag beginnen met serveren kan het spel beginnen. Eén van de twee teamgenoten begint en blijft de hele game serveren. Je mag tussendoor niet wisselen. Vanaf dat moment blijf je overigens ook om de beurt serveren.

Een handig trucje om te onthouden is dat je altijd aan dezelfde kant serveert. Tussen games wissel je namelijk van kant met de tegenstander, daarover later meer.

Er zijn een aantal opslagregels bij padel:

  • Begin altijd vanaf de rechterkant te serveren.
  • Begin altijd achter de baseline. Dus zowel jijzelf als de bal moeten achter de baseline zijn. Je medespeler hoeft niet achter de baseline te blijven.
  • Blijf aan jouw kant van het vak. Je kunt de middelijn denkbeeldig doortrekken. Als je aan de rechterkant serveert mag je dus niet over deze denkbeeldige lijn stappen naar het linkervak en omgekeerd.
  • Je moet de bal 1x voor je laten stuiteren (achter de baseline!) en dan moet je de bal in 1x, dus zonder te stuiteren, in het vak van de diagonale tegenstander laten landen. Je mag de bal niet hoger raken dan heuphoogte!
  • De bal hoeft niet perse tegen het glas te komen. Indien de bal twee keer in het vak van de tegenstander botst win je het punt.
  • De bal mag daarna bij de tegenstander tegen het glas botsen, maar niet tegen het hekwerk. In dat laatste geval is de opslag fout en moet je opnieuw serveren.
  • Je krijgt telkens twee servicekansen. De eerste is fout indien de bal niet rechtstreeks in het vak van de tegenstander belandt of wanneer dit wel gebeurt en de bal daarna tegen het hekwerk botst.
  • Indien de tweede bal ook fout wordt geserveerd verlies je het punt.
  • Na het punt wissel je van kant, en ga je dus aan de linkerkant serveren. Dit herhaalt zich telkens totdat de game gespeeld is.
  • Indien de bal de netrand raakt en daarna in het vak van de tegenstander botst én niet het hekwerk raakt na die bots is het een netservice. In dat geval mag je opnieuw serveren en telt dit niet als fout. Je behoudt dan dus ook nog je tweede servicekans indien het je eerste service was. Wanneer het je tweede servicekans is mag je bij een netservice ook blijven serveren.

De tegenstander moet de bal 1x laten botsen in zijn speelvak alvorens het punt te gaan spelen. Een volley waarbij de bal nooit de grond heeft geraakt is niet toegestaan bij de opslag. Het is wel toegestaan om de bal eerst tegen het glas (zijwand of achterwand) te laten botsen alvorens terug te spelen.

Opslag gelukt? Dan gaan we spelen voor het punt!

Padel regels bij het spelen van het punt

Na de opslag ga je spelen voor het punt. De basisregels zijn erg eenvoudig. Sterker nog, ik heb deze weten te vereenvoudigen naar drie regels:

  • De bal mag ten allen tijden direct naar de tegenstander worden teruggeslagen (dat noemen we een volley), zonder de grond te raken. Je hoeft hem dus niet persé te laten botsen.
  • Alleen als de bal eerst in het vak van de tegenstander heeft gebotst mag hij daarna de zijkant raken (zowel glas als hekwerk).
  • Als de bal twee keer in jouw speelvak botst óf de bal is uit de kooi verlies je het punt.

Met de bovenstaande drie regels kun je in principe alle basissituaties beoordelen.

Terugslaan via het glas

Het glas, zowel de zijwand als de achterwand, geven een hele leuke dimensie aan padel. Het is namelijk toegestaan om via het glas terug te slaan naar de tegenstander.

Ook hiervoor hoeft de bal niet persé eerst op jouw helft te hebben gebotst. Kortom: als je terugslaat naar je tegenstander mag de bal altijd jouw glas raken alvorens hij bij de tegenstander in het vak belandt.

Maar let op: dit geldt dus alleen voor het glas! Terugslaan via het hekwerk mag nooit. Daarnaast mag de bal ook nooit het hekwerk raken aan jouw kant als je de bal al hebt geslagen.

Bal alleen aan jouw kant raken, behalve…

Bij een normale bal mag je de bal niet raken alvorens deze over het net is boven jouw speelhelft. Je ziet dit wel eens bij een smash, waarbij men dan over het net leunt en de bal al raakt alvorens deze al over het net is geweest. Dat mag niet en als je dit doet gaat het punt naar de tegenstander.

Er zijn echter een aantal situaties waarbij het wel toegestaan is om met jouw racket over het net te komen:

  • Als de bal terugkomt van jouw eigen achterwand.
  • Bij de doorzwaai, op voorwaarde dat je de bal raakt op je eigen speelhelft (en hij dus op jouw terreinhelft is op het moment van het balcontact)
  • Als de bal al gebotst is op jouw speelveld en erna met achterwaarts effect terug naar de kant van de tegenstanders gaat.

Let op: je lichaam of het padel racket mogen nooit het net aanraken, dan verlies je het punt!

Uitloopzone (out of court area)

Wanneer je de pro’s bekijkt zie je vaak dat zij de bal via een kicksmash uit de kooi slaan en dat de tegenstander dan als een gek uit de kooi rent om deze terug te slaan.

Helaas is dat in België en Nederland lang niet altijd toegestaan. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat de meeste padelbanen geen officiële uitloopzone hebben. Een zogenaamde out of court area.

Dit betekent dat er een strook van 2 meter breed, 8 meter lang en 3 meter hoog moet zijn bij de uitgangen.

Out of court area (uitloopzone)

Daarnaast moeten ook de netpalen en het hekwerk waar je door binnenkomt voorzien zijn van kussens (bescherming).

Alleen indien wanneer een padelveld aan deze voorwaarden voldoet spreken we over een out-of-court veld. In dit geval is het toegestaan om de kooi uit te rennen om een bal terug te slaan. In alle andere gevallen helaas niet.

Spelregels padel extra’s:

  • Je mag het net nooit aanraken. In dit geval is het een punt voor de tegenstander.
  • Indien de bal de tegenstander raakt verliest deze tegenstander het punt.
  • Je mag de bal maar 1x raken.
  • Het touwtje moet altijd rond je pols zitten, dit is verplicht.

Spelregels padel voor puntentelling

De basisregels bij de puntentelling zijn in principe over hetzelfde. Het grote verschil zit hem vaak in het format waarin gespeeld wordt. Daarover later meer.

De puntentelling bij spelregels padel is identiek aan die van tennis en verloopt via game, set en match.

Laten we beginnen bij game.

Game

Bij een game loopt de puntentelling als volgt voor hetzelfde team:

  • Het eerste punt is 15.
  • Het tweede punt is 30.
  • Het derde punt is 40.
  • Bij het vierde punt is het game.

In dit geval staat het team wat als eerste het gamepunt heeft gemaakt 1-0 voor.

Maar uiteraard gaat je tegenstander ook punten maken in een game. Wanneer beide teams 40 hebben (dus allebei drie punten gemaakt) spreken we van een deuce (of gelijk).

Bij deze score zijn er meestal twee mogelijkheden:

  1. Er wordt met voordeel/nadeel gespeeld: Een team kan een pas game winnen met 2 punten verschil. Dus het team dat het volgende punt scoort, heeft eerst voordeel (advantage). Pas na het scoren van het tweede punt, wint het de game. Dit kan overigens even duren, wanneer het andere team telkens ook een punt weet te pakken. Deze puntentelling is geldig in alle Padel by Tennis Vlaanderen (België) competities in wedstrijden bij één winnende set tot 9. In Nederland wordt vaak hetzelde principe gehanteerd.
  2. Er wordt gespeeld met ‘Golden point’: Bij een gelijke stand van 40-40 (deuce) in een game wordt een beslissend punt gespeeld. Het ontvangende team kiest de zijde om de terugslag te spelen (links/rechts). Het ontvangende team mag niet van positie wisselen tijdens dit punt. Het team dat dit punt wint, wint de game. De Golden point is geldig in alle Padel by Tennis Vlaanderen (België) competities in wedstrijden tot 2 winnende sets.

Set

Bij Set is er in padel een algemeen/internationaal spelformat en een alternatief spelformat:

De algemene spelformat is dat er sets tot 6 games gespeeld wordt. Het team dat het eerst 6 games wint, wint de set. Ook hier geldt dat je pas een set kunt winnen met twee punten verschil. Dus bij een stand van 5-5, wint het team de set pas als
het op 7-5 komt. Indien de stand 6-6 is, wordt er een tie-break gespeeld. Hier geldt de regel dat je als eerste 2 sets moet winnen om de match te winnen. Dit format wordt in Vlaanderen meestal gebruikt na de plaatsingswedstrijden.

Het alternatief hierop is dat er een set tot 9 games gespeeld wordt. Het team dat als eerste 9 games wint, wint de set en ook de wedstrijd. Bij een stand van 8-8 moet er een tie-break gespeeld worden om te bepalen wie er wint. Dit format wordt in Vlaanderen vooral gebruikt bij de plaatsingswedstrijden.

Tie-break

Wanneer het in de wedstrijd 8-8 of 6-6 is, spelen de teams een tie-break tegen elkaar. De speler die de set gestart is met opslag, moet ook starten met opslag in de tie-break. Bij een tie-break is er een normale telling (1, 2, 3). De eerste service is vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor 2 punten, eerst vanaf links en daarna vanaf rechts; na elke 6 punten in de tiebreak wisselen de spelers van helft.

Het team dat als eerst 7 punten haalt (met een verschil van 2 punten), wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7-6 of 9-8. Het team dat als eerst serveerde in de tiebreak, moet ontvanger zijn in de eerste game van de volgende set.

Super Tie-break

Wanneer de score één set tegen één set is, zal een super tie-break gespeeld worden om de winnaar te bepalen. Deze super tiebreak is definitief en vervangt de laatste set. Het eerste team dat tien punten wint, wint de super tie-break en de wedstrijd, op voorwaarde dat er een minimale marge van 2 punten is. De keuze van de opslagvolgorde maakt hier niet uit in tegenstelling tot een tie-break. Deze super tie-break wordt toegepast wanneer er een match gespeeld wordt tot 6 games en de teams als eerste 2 winnen de sets moeten hebben.

Match

Bij Match zijn er in padel ook 2 mogelijkheden:

  • Het team dat het eerst met twee sets wint tot 6 games, is de winnaar van de match.
  • Het team dat als eerste één set tot 9 games wint, is de winnaar van de match

Spelregels padel samenvatting

Als het goed is heb je nu een goede beeld van de verschillende padel spelregels! Veel plezier met spelen en vergeet niet: het is maar een spelletje ;-).

Gebruikte bronnen: Tennis Vlaanderen, KNLTB


Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen