Home » Padelslagen » Padel Bandeja

Padel Bandeja

Padel tips

De Bandeja is een verdedigende slag/smash bij padel. Je slaat de Bandeja over het algemeen wanneer je de netpositie hebt en de tegenstander een lob speelt die niet helemaal in het achterveld belandt.

Doordat een Bandeja wat dieper in het achterveld van de tegenstander komt én hij veel slice bevat zal hij laag blijven en niet ver terugbotsen. Daardoor moet je tegenstander ook achterin blijven en hebben ze niet de mogelijkheid om de netpositie over te nemen.

Hierbij is het dus ook wel belangrijk dat je medespeler gewoon de netpositie behoudt. Na het slaan van de Bandeja sluit je weer snel aan bij het net. Door de slice zal de tegenstander niet veel mogelijkheden hebben. De kans is zelfs groot dat je een lagere bal over het net terugkrijgt wat de kans op een aanvallende volley (en het maken van een punt) vergroot!

In dit artikel gaan we dieper in op de Bandeja. Laten we eerst eens beginnen met een goed voorbeeld te geven van deze slag.

Voorbeeld van Bandeja

In de onderstaande video zie je duidelijk wat de Bandeja precies is en hoe deze slag eruit ziet. Vooral het eerste gedeelte van de video is interessant, want verder in het artikel laten we je middels betere video’s ook zien hoe je deze techniek goed uitvoert:

Nu je weet hoe de Bandeja eruit ziet is het tijd om te leren hoe je deze ook goed uitvoert.

Bandeja techniek

Allereerst een belangrijke “waarschuwing”. De Bandeja is een lastige padelslag om te leren. Het vereist veel techniek en een zeer goede timing.

In de onderstaande video legt Sandy van The Padelschool eenvoudig uit waar je op moet letten:

Waar moet je op letten bij de Bandeja?

Zoals je hebt kunnen zien zijn er een paar zaken waar je op moet letten:

 1. Draai direct je schouders (zodat je richting het zijglas staat);
 2. Zorg dat je je padel racket meteen omhoog houdt en je andere hand omhoog, wijzend naar de bal of waar je de bal wil raken;
 3. Beweeg zijwaarts (sidestep) naar de juiste positie. Niet recht onder de bal, maar zorg dat de bal iets voor je en aan de zijkant van je komt;
 4. Sla van boven naar beneden, en zwaai goed door. Je wil dat er zoveel mogelijk slice op de bal komt (lijkt op een forehand slice);
 5. Neem zo snel mogelijk terug de netpositie in.

Uitgebreide uitleg van de Bandeja door Sven Boele

Waarschijnlijk ben je ook al wel eens een video tegengekomen van Sven Boele. Op zijn Youtubekanaal Otro Nivel vind je veel interessante video’s met padellessen.

In de onderstaande video zie je hoe Sven iemand die nog geen ervaring heeft met de Bandeja slag hem dit aanleert. Een zeer nuttige video!

Wat zijn veelgemaakte fouten bij de Bandeja?

 • Je bandeja te hard spelen: De Bandeja is een verdedigende slag waarbij je probeert het net opnieuw te veroveren. Wanneer je te hard slaat komt hij ook weer snel terug van het glas en heb je te weinig tijd om terug aan het net te komen.
 • Een bandeja spelen met een te open racketblad: Hierdoor is het ontzettend lastig om de Bandeja te sturen, hij zal hierdoor vaak omhoog gaan.
 • Voeten niet wijzend naar het zijglas: Dit is één van de meest voorkomende fouten. De voeten, heupen en het lichaam wijzen niet naar het zijglas maar naar de tegenstander. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om een goede Bandeja te slaan.
 • Het padel racket te laat in positie brengen: Wederom één van de meest voorkomende fouten. Door te laat of niet voor te bereiden moet je plots ineens allerlei dingen te gelijk doen. Dat gaat bij een technische slag als de Bandeja gewoon niet. Timing is zeer belangrijk, en daar moet je dus ook op kunnen focussen. De rest van de voorbereiding moet dan al gebeurd zijn, waaronder je padel racket in positie brengen.
 • Een bandeja spelen waarbij je elleboog te laag is: Wanneer je elleboog te laag is lukt het niet om voldoende slice te geven. Je kunt dan niet van boven naar beneden slaan.
 • Een bandeja spelen met een te grote backswing: Hierdoor ga je vaak te hard slaan én is het lastig om de slice te controleren. Feitelijk wordt je timing gewoon veel lastiger omdat je padel racket langer onderweg is naar het uiteindelijke contactpunt.
 • De bal te laag raken: Je hoort en leest vaak het advies om de Bandeja op ooghoogte te raken. Echter is het meestal beter om hem iets hoger te raken. Daardoor heb je meer tijd om de bal naar beneden te slaan, slice te geven en richting te geven (te volgen met je padel racket). Je ziet dit ook bij de professionals. Zij springen meestal ook nog net voordat ze gaan slaan, om een zo’n hoog mogelijke Bandeja te slaan.
 • Het racketblad laten vallen onder de pols: Een veelgemaakte fout door (voormalig) tennisspelers. Bij tennis laat je het racketblad vallen (dus onder de pols) om zodoende topspin mee te geven. Echter bij de Bandeja wil je juist slice geven, zodat de bal niet te hoog opbotst en dood valt bij het glas.

Alle Bandeja video’s

Hieronder vind je alle video’s over de Bandeja. Bekijk ook onze andere video’s op de PadelTube pagina!

4 video(‘s) gevonden
Hoe sla je een betere Bandeja?
Sandy geeft een aantal tips hoe je een betere Bandeja kunt slaan.
Bandeja Otro Nivel
Sven Boele legt hier stap voor stap uit hoe je de Bandeja kunt leren.

Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
 • Leer de juiste tactische keuzes te maken
 • Win meer punten door betere beslissingen