Home » Padelslagen » Padel Bajada

Padel Bajada

Padel tips

De Bajada (Spaans voor afdaling, spreek uit als Bagada) is een aanvallende slag nadat de bal het achterglas heeft geraakt. Deze slag gebruik je meestal wanneer je oorspronkelijk de netpositie hebt en je gelobt wordt.

De bal stuit dan na de lob tegen de achterste glaswand. Vanuit deze positie kun je de aanval dan overnemen. Het is een een agressieve return.

Dit is een zeer interessante slag om te leren omdat vaak een groot succesratio kent.

Basistechniek voor de Bajada

In de onderstaande video laat Sandy de basistechniek voor de Bajada duidelijk zien. Bekijk deze video zodat je een goed beeld hebt van hoe deze slag eruit ziet. Misschien kende je de naam Bajada nog niet, maar je herkent deze slag waarschijnlijk wel.

Belangrijkste tips bij de Bajada

Er zijn een aantal belangrijke tips waar je rekening mee moet houden bij het slaan van de Bajada.

Zorg voor voldoende ruimte tussen het achterglas en de bal

Een veelvoorkomende fout bij het slaan van de Bajada is dat deze slag gebruikt wordt wanneer de bal te dicht bij het achterglas blijft.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hele lichaam tussen het achterglas en de bal is. Bij een hele hoge lob die vooral verticaal stuitert is dat erg lastig. Je zult merken dat wanneer er te weinig ruimte tussen de bal en het achterglas is dat de Bajada meestal mislukt.

Dit komt omdat je de arm waarmee je slaat niet helemaal kunt doorzwaaien, waardoor het lastig is om snelheid te geven en de juiste richting. Het gros van deze slagen zal dan ook in het net belanden.

Hoge voorbereiding bij de Bajada

Zorg ervoor dat je het padelracket voldoende hoog voorbereid. Een belangrijk tip is dat het racket altijd hoger moet worden voorbereid dan dat de bal zelf is. Op die manier kun je namelijk een goede neerwaartse beweging aan de bal geven. Vandaar ook de naam Bajada, wat afdaling betekent. Dit slaat terug om het neerwaartse traject die de bal zal afleggen.

Wanneer je het padelracket te laag voorbereid zul je de bal van onder naar boven moeten slaan. In dat geval zal de bal dan ook heel waarschijnlijk rechtstreeks tegen het glas of zelf het hekwerk van de tegenstanders belanden.

In welke richting moet je de Bajada slaan?

Wanneer je de Bajada slaat heb je een aantal opties in welke richting je deze kunt slaan. In principe onderscheiden we drie richtingen:

  • Langs de lijn
  • Door het midden
  • Cross-court

Uiteraard is eea. ook een beetje afhankelijk van waar je staat. In de onderstaande video legt Sandy duidelijk uit welke opties je hebt:

Belangrijke tips bij het kiezen van een richting

  • Communiceer goed met je partner! Afhankelijk van waar je tegenstander staat kies je de beste optie. Staat één van de twee tegenstanders nog achter? Sla dan in zijn richting.
  • Voor een rechtshandige speler is het veel eenvoudiger en minder risicovol om door het midden of naar rechts te slaan (cross-court als deze speler links staat). Naar de linkerkant spelen is lastiger en vergroot de kans op fouten.
  • Wanneer de tegenstanders na een tijdje doorhebben dat je goede Bajada’s slaat zullen ze dichter aan het net komen om de bal te blocken. In dit geval is het verstandig om een gemaskeerde lob te spelen, omdat er veel ruimte achter de tegenstanders is.

Bajada video’s

Hieronder vind je alle video’s over de Bajada die wij voor je verzameld hebben.

Hoe speel je de Bajada al een PRO?
In deze video (Nederlandstalig) legt Sven Boele uit hoe je een goede Bajada slaat.
Bajada techniek (Nederlands)
Praktische instructievideo voor de Bajada in het Nederlands.
Bajada: in welke richting slaan?
In deze video legt Sandy uit in welke richting je de Bajada het beste kunt slaan.
Bajada basis techniek
In deze video legt Sandy de basistechniek voor de Bajada uit.

Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen