Home » Padelslagen » Padel Contra Pared (contrabal / backglass)

Padel Contra Pared (contrabal / backglass)

Contra pared

Een padelslag die je regelmatig ziet terugkomen is de zogenaamde contra pared. Oftewel, een bal die je via het eigen glas terugslaat naar de tegenstander.

In principe is de contra pared, ook wel contrabal of bal via het glas genoemd, een laatste redmiddel. Je speelt deze bal namelijk wanneer je geen tijd meer hebt om achter de bal te komen. Vaak is dit het geval wanneer je laag en hard gepasseerd wordt.

Contra pared betekent overigens letterlijk: tegen muur. Dit is namelijk afgeleid van het feit dat de eerdere padelbanen nog uit betonnen muren bestond. Om de sport toegankelijker te maken zijn deze vervangen door glas, waardoor de toeschouwers het spel beter kunnen volgen.

Als beginner lijkt dit vaak een lastige bal. Bijna iedereen kan zich nog wel het gevoel herinneren van de eerste keer dat het lukte. Je zult overigens snel merken dat het helemaal niet zo’n lastige bal is om te slaan. Eenmaal je de techniek doorhebt (van onder naar boven slaan) is het vrij eenvoudig.

Padel Contra Pared basistechniek

In de onderstaande video wordt goed uitgelegd waarom je de contra pared speelt en hoe je dit technisch het beste kunt uitvoeren:

Enkele belangrijke zaken om op te letten:

  • Zorg voor een lage voorbereiding;
  • Probeer de padelbal zo hoog mogelijk op het glas te mikken, dit zorgt voor diepte (dus de bal belandt achter de tegenstanders);
  • Gebruik voldoende kracht, anders loop je het risico dat het een eenvoudige bal voor de tegenstander wordt;
  • De belangrijkste tip: zorg dat je jezelf niet met het padelracket slaat! Dit is de slag waarbij de meeste spelers zichzelf blesseren. Zelf heb ik al verschillende mensen met een open hoofdwonde afgevoerd zien worden na het slaan van een contra pared! Het gaat voornamelijk fout bij de uitzwaai. Zorg ervoor dat je goed uitzwaait naar de linker of rechterkant van je hoofd: niet het midden!

via GIPHY


Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen