Home » Padelracket kiezen: welk padelracket past bij jou?

Padelracket kiezen: welk padelracket past bij jou?

Padelracket kiezen

Een padelracket is uiteraard het meest belangrijke om te kunnen padellen. Zoals je misschien al hebt gemerkt zijn er ontzettend veel soorten padelrackets. Dit maakt het kiezen van een goed racket erg lastig, want hoe kies je nu uit al die mogelijkheden het padelracket wat op dit moment het beste bij jou past?

In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en na het lezen van dit artikel kun je een gedegen keuze maken en weet je ook zeker dat het racket waar je mee gaat spelen ook goed bij jouw niveau en speelstijl past.

Vorm van het padelracket

Een eerste belangrijke keuze die je zult moeten maken is met welke vorm je gaat spelen. We onderscheiden:

  • Ronde vorm
  • Druppelvorm (of teardrop)
  • Diamantvorm

Alvorens we een goede keuze kunnen maken is het goed om te weten welke gevolgen de vorm heeft. De keuze van de vorm is van invloed op:

  • de balans van het racket
  • de sweetspot

Hieronder leggen we eerst uit wat we hiermee bedoelen.

Balans van het racket

In de onderstaande afbeelding kun je goed zien waar de balans ligt per vorm.

Balans van een padelracket

Rond racket: lage balans

Bij een rond racket ligt de balans dichter bij de grip. Hierdoor heb je meer controle over het racket. Hoe dichter het zwaartepunt namelijk bij je hand ligt hoe eenvoudiger het is om controle uit te oefenen over het padelracket. Hierdoor kun je ballen veel nauwkeuriger plaatsen, ook al laat je techniek misschien nog wat te wensen over.

Dit kun je zelf ook testen door bijvoorbeeld drie verschillende lengtes van stokken te nemen. De korte stok kun je eenvoudig controleren. Maar des te langer de stok wordt, des te meer kracht moet je gebruiken om hem te controleren. Het gewicht en het zwaartepunt liggen dan hoger.

Dit brengt ons ook meteen op een volgend belangrijk punt. Een lage balans zorgt er ook voor dat er minder kracht en spanning op je pols en elleboog komt. Zeker wanneer je gevoelig bent voor blessures of je begint net met padellen is het verstandig om je gewrichten niet teveel te belasten.

Het nadeel van een lagere balans is dat je over het algemeen ook minder kracht kunt zetten. Echter moet je dit met een flinke korrel zout nemen! Kracht heb je de eerste jaren dat je padel speelt echt nog niet nodig. Zorg er eerst voor dat je de juiste techniek hebt: daarmee ga je gegarandeerd meer winnen. Pas wanneer je op een niveau bent aanbeland dat techniek alleen niet meer voor winst zorgt kun je denken aan het toevoegen van kracht/snelheid.

Druppelvormig racket: gemiddelde balans

Door het lezen van de voorgaande alinea is de uitleg voor een druppelvormig racket in principe overbodig. Bij een druppelvormig padelracket ligt de balans iets hoger dan bij een rond racket.

Diamantvormig racket: hoge balans

Bij een diamantvormig racket ligt de balans erg hoog. Dit zorgt ervoor dat het racket lastiger te hanteren is en je techniek optimaal moet zijn om hier goed mee om te kunnen gaan.

Het voordeel van dit type racket is dat je er meer kracht mee kunt zetten en dus in principe ook hardere ballen kunt slaan. Zoals eerder uitgelegd is dit alleen interessant voor vergevorderde spelers met veel en vooral de juiste techniek.

Samenvatting balans

Over het algemeen kun je dus zeggen dat des te lager de balans ligt (dus hoe dichter bij de grip) des te eenvoudiger het padelracket te besturen is. Wanneer je dus start met padellen adviseren we om altijd te starten met een ronde vorm. Hierdoor heb je de meeste controle.

In een later stadium wanneer je technisch steeds beter wordt kan een druppel- of diamantvormig padelracket een betere keuze zijn.

Sweetspot van het padelracket

Allereerst is het goed om te weten wat de sweetspot van het racket betekent. De sweetspot is de plaats op het padelracket waar je de bal het beste mee kunt raken. Oftewel, wanneer je de bal op de sweetspot raakt heb je maximale controle en kracht.

De vorm van het racket bepaalt waar de sweetspot zich bevindt én heel belangrijk: ook hoe groot de sweetspot is.

In de onderstaande afbeelding kun je zien waar de sweetspot zich bevindt en hoe groot deze in verhouding is.

Sweetspot bij een padelracket

Een belangrijke kanttekening is dat er tegenwoordig ook steeds meer tussenvormen bestaan waarbij de sweetspot ook wat kan variëren. Echter om het niet nog moeilijker te maken houden we het bij deze 3 standaardvormen. Daarnaast kan de grootte en plaats van de sweetspot ook nog wat verschillen per merk. Maar over het algemeen is de bovenstaande afbeelding een goede leidraad voor de sweetspot.

Verschil van sweetspot bij de verschillende vormen

In principe kun je uit de bovenstaande afbeelding al goed zien waar de sweetspot zich bevindt en hoe groot deze is. Ook hiervoor geldt hetzelfde als bij de balans.

Een rond racket heeft de grootste sweetspot en deze bevindt zich ook in het midden. Vandaar dat een rond padelracket dus ook geadviseerd wordt voor beginnende padelspelers. Je hoeft je dan geen zorgen te maken of je de bal wel op de juiste plaats raakt. Ben je trouwens een beginnende padeller? Lees dan ook zeker het artikel: padel racket voor beginners.

Bij een druppelvormig racket wordt de sweetspot iets smaller maar over het algemeen bevindt deze zich nog wel in het midden en is hij relatief groot.

Bij een diamantvormig racket zie je dat de sweetspot een stuk hoger ligt en ook meteen een stukje kleiner wordt. Maar ook hier geldt: de sweetspot is kleiner maar wanneer je de bal goed raakt wordt je padelslag ook meteen een stuk krachtiger. Overbodig om te melden: dit is alleen interessant wanneer je al wat langer padel speelt. Overigens zijn er tegenwoordig steeds meer professionals die met een druppelvormig racket spelen en dus niet voor een diamantvorm kiezen.

Samenvatting vorm van het padelracket

Het niveau waar je op speelt alsook de hoeveelheid ervaring bepalen over het algemeen welke vorm van padelracket je moet nemen. Ons advies is hier heel duidelijk in: kies wanneer je start met padellen altijd voor een rond racket.

Na een aantal jaar zou je eens kunnen proberen om te spelen met een druppelvormig padelracket. Wat je ook kunt doen is een aantal keer een druppelvormig racket lenen van iemand om te ondervinden of je er beter en krachtiger meer kunt spelen. Zonder direct aan techniek of controle te verliezen.

Het diamantvormig racket is wat ons betreft echt alleen weggelegd voor de professionals. En zelfs de professionals spelen tegenwoordig ook steeds vaker met een druppelvormig padelracket, dus je kunt je afvragen of dat überhaupt ooit een verstandige keuze is.

Materiaal padelracket

Een ander belangrijk aspect behalve de vorm is het materiaal waarvan het padelracket is gemaakt. In de onderstaande afbeelding zie je uit welke onderdelen een padelracket bestaat.

Onderdelen van een padel racket.

Allereerst bespreken we de verschillende materialen van het frame, het blad en de core (het materiaal wat zich binnen in het padelracket bevindt). De grip komt later nog aan bod.

Frame van het padelracket

Met het frame bedoelen we dus de buitenste rand en de brug (die zich net boven de grip bevindt). In principe kan het frame, en ook het blad, uit twee verschillende materialen bestaan:

  • Glasvezel
  • Carbon

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende materialen gaan we hier eerst eens iets dieper op in.

Glasvezel

Glasvezel is over het algemeen goedkoper en minder duurzaam. Dat is ook de reden dat de prijs van een padelracket ook voor een groot deel wordt bepaald door het materiaal. De goedkopere padelrackets waren in de meeste gevallen van glasvezel gemaakt. Echter we zien steeds vaker dat ook de goedkopere rackets een carbon frame hebben.

Glasvezel is dus iets minder duurzaam maar daar tegenover ook iets zachter waardoor het wat vergevingsgezinder is om mee te spelen.

Carbon

Het frame en ook het blad kunnen ook gemaakt zijn van carbon (koolstof). Carbon is sterker dan glasvezel en afhankelijk van het type carbon ook stijver/harder.

Bij rackets wordt er vaak vermeld welk type carbon er is gebruikt of beter gezegd, hoeveel carbondraden er in één vezel zitten. Zo kennen we bijvoorbeeld een 3k, 12k of 18k. Dit betekent dat er respectievelijk 3000, 12000 of 18000 carbondraden in één vezel zitten.

De hoeveelheid carbondraden bepaalt hoe hard het carbon wordt. Des te harder des te krachtiger het racket ook wordt en des te duurzamer. Echter betekent meer carbon ook dat het racket zwaarder wordt. Iets waar je mee moet oppassen omdat een te zwaar racket ook sneller voor blessures kan zorgen.

Tenslotte is het nog belangrijk om te melden dat de kwaliteit van het carbon ook een grote invloed is op de uiteindelijke prijs van het padelracket.

Materiaalkeuze voor het frame

De materiaalkeuze voor het frame heeft in principe niet veel invloed op de speelbaarheid van het racket. Het is vooral een duurzaamheidskwestie. Een frame van glasvezel zal wat sneller slijten of scheuren.

Toch adviseren we beginners om je hier niet teveel van aan te trekken bij de aanschaf van een padelracket. Je zult weinig verschil merken.

Daarnaast zie je ook bij de goedkopere padelrackets steeds vaker dat het frame van carbon is gemaakt en niet meer van glasvezel. Zeker voor het frame gaat men daar dus steeds meer voor duurzaamheid/sterkte.

Blad van het padelracket

In tegenstelling tot het frame is de materiaalkeuze voor het blad wel van grote invloed op de speelbaarheid van het padelracket. Ook hier heb je dan weer de keuze tussen glasvezel of carbon. Er bestaan tegenwoordig ook steeds meer tussenvormen, waarbij glasvezel gecombineerd wordt met carbon.

Los van de duurzaamheid waarbij glasvezel dus wat minder duurzaam is bepaalt vooral de hardheid van het blad de speelstijl.

Hierbij geldt ook weer: des te harder het blad is des te minder vergevingsgezind het padelracket zal spelen. Daar tegenover staat dan ook weer dat je krachtiger kunt slaan met een harder racket.

Ook hierbij speelt techniek weer een belangrijke rol. Wanneer je pas begint wil je meer controle. Pas in een (veel) later stadium kun je ook kracht gaan toevoegen aan je spel. En dan kun je dan dus doen door een harder blad te nemen.

We adviseren over het algemeen dus ook hier om in het begin een wat zachter blad te nemen, dus glasvezel of bijvoorbeeld 3k carbon als je wat meer duurzaamheid wil. Voordeel is ook dat dit de prijs en het gewicht van het padelracket wat lager houdt. Het heeft namelijk geen zin om met een duur racket te spelen wat eigenlijk te hard is voor jouw niveau.

Structuur van het blad

Los van de materiaalkeuze zie je ook steeds vaker dat de structuur van het oppervlakte volgens de fabrikanten een grote rol kan spelen.

Hierbij wordt dan gezegd dat je met een ruwe oppervlakte veel meer spin kunt geven aan een bal. Helaas is dat meer een marketingfabeltje. De spin wordt gegeven door de gaten (de bal raakt als het ware de binnenste rand van de gaten) en niet door de oppervlakte.

Een ruw oppervlakte zorgt er over het algemeen wel voor dat de bal minder snelheid heeft. Dit omdat er meer weerstand is en hierdoor vertraagt de bal een klein beetje.

Vandaar dat het wel eens geadviseerd wordt aan voormalig tennisspelers omdat zij de neiging hebben om te hard te slaan. Door het ruwe oppervlak zal de bal wat afremmen wat hun (te) harde slag kan compenseren. Maar dat is in principe ook de enige reden om te kiezen voor een ruwer oppervlakte. Niet om noemenswaardig meer “slice” aan de bal te kunnen geven.

Core van het padelracket

Tenslotte heeft de core van het padelracket, dus het materiaal wat zich ertussen bevindt nog een grote impact op de speelstijl. Het wordt misschien wat eentonig, maar ook hier speelt hardheid weer een belangrijke rol

Des te harder het materiaal wat gebruikt wordt, des te moeilijker het racket te bespelen is maar des te harder je er mee kunt slaan. Dit is ook wel logisch. Want bij een zachter materiaal zal het materiaal dieper inzakken bij het raken van de bal wat zorgt voor demping en dus ook afremming van de bal bij aanvallen ballen. Bij verdedigende ballen zal een zachter racket over het algemeen wat meer output geven (een beetje een trampoline effect).

De core kan van verschillende materialen worden gemaakt. Meestal bestaat deze of uit EVA rubber of uit foam (schuim).

Binnenkant padelracket EVA rubber

Een van de belangrijkste voordelen van Eva-rubber is de slagkracht. Als we het vergelijken met Foam, is Eva-rubber in staat om meer kracht te bieden bij impact, vanwege de iets stevigere consistentie. Een ander voordeel is dat het een duurzamer materiaal is, wat beter bestand is tegen slijtage.

Eva-rubber heeft ook het voordeel dat het in verschillende dichtheden te vinden is. Er is het Eva Ultra Soft-rubber dat het minst stevig is, het Eva Soft dat het meest wordt gebruikt en met een gemiddelde zachtheid. Op dezelfde manier kun je een Eva-rubber van gemiddelde hardheid vinden, dat wordt gebruikt voor veelzijdige rackets die op zoek zijn naar controle en kracht. Ten slotte is er een soort rubber genaamd Black Eva, dat het moeilijkste van allemaal is. Dit type rubber wordt meestal gebruikt in aanvalsrackets, om een ​​grotere slagkracht te hebben.

Een van de nadelen is een lager vermogen om trillingen te absorberen, omdat het niet zo zacht is als schuimrubber. Een ander nadeel is dat dit rubber een hardere aanslag heeft, waardoor een grotere kracht in de arm nodig is waardoor de bal meer snelheid krijgt. Vooral voor blessuregevoelige spelers kan dit een groot nadeel zijn.

Ook de goedkopere rackets worden steeds vaker uitgerust met EVA. Het betreft dan meestal wel de zachte variant van het materiaal. Dit wordt ook meestal gedaan om de duurzaamheid van het racket te verhogen.

Binnenkant padelracket foam (schuim)

Foam is een rubbersoort die wordt gekenmerkt door zijn zachtheid. In feite is dat het belangrijkste voordeel, dat het slagcomfort aanzienlijk verbetert. Dit is geschikt voor spelers die lijden aan elleboogblessures zoals epicondylitis. Dat komt omdat schuimrubber een van de beste trillingsdempers is.

Een ander voordeel is dat je met dit rubber een betere baloutput kunt krijgen. Dit betekent dat de bal veel kan stuiteren zonder dat er veel kracht op de arm hoeft te worden uitgeoefend voor de slag, het trampoline-effect. Bovendien zorgt het schuimrubber voor een beter hanteerbaar en nauwkeurig padelracket en in veel gevallen een lichtere structuur.

Eén van de nadelen is dat het minder vermogen heeft. De zachte aanraking reageert niet zo goed op een zeer harde klap. Een ander nadeel van schuimrubber is dat het meestal minder duurzaam is. Herhaalde en intense slagen kunnen leiden tot eerdere slijtage dan een racket met EVA kern.

Samenvatting materiaal van het padelracket

We hebben dus gezien dat de materiaalkeuze van het frame niet zoveel invloed heeft op de speelbaarheid van het racket.

Maar de materiaalkeuze van het blad en de core hebben wel een grote impact. Je kunt dat in principe zien als twee variabelen met verschillende gradaties waarbij voornamelijk de hardheid een grote rol speelt.

Dit betekent dat de combinatie van die twee variabelen (de hardheid van het blad en de hardheid van de core) samen dus de totale hardheid bepalen van het racket.

Speel je bijvoorbeeld met een glasvezel (zachter/soepeler) blad en een zachte core dan heb je een racket waar je veel controle mee hebt maar minder krachtig bent. Een racket met een 18k carbon blad en het hardste EVA rubber is dan weer extreem hard en lastiger speelbaar.

Daartussen zitten veel verschillende combinaties uiteraard. Het algemene advies wat we hier kunnen geven is om wat zachter te starten. Je racket is veel vergevingsgezinder en je zult veel beter in staat zijn om gecontroleerde en geplaatste ballen te slaan.

Wanneer je dit echt goed onder de knie hebt kun je een padelracket gaan kiezen met een wat harder/stijver blad (carbon) en een wat harder binnenmateriaal, bijvoorbeeld EVA rubber. Belangrijke tip hierbij: zorg dat je je racket koopt bij een specialist waar je het racket ook een weekje mag testen. Pas dan weet je of het racket ook echt goed bij je past.

Overige zaken bij het kiezen van een padelracket

Er zijn nog een aantal andere zaken die van invloed kunnen zijn op de keuze van het padelracket.

Budget

Uiteraard speelt het budget ook een grote rol bij de keuze van een padelracket. Toch willen we je waarschuwen: duurder is lang niet altijd beter. Want duurder betekent vaak ook dat het blad van carbon is gemaakt of dat er een duurdere core wordt gebruikt.

Maar zoals we hebben kunnen lezen kan het zomaar zijn dat dit voor jou op dit moment helemaal niet interessant is. Sterker nog, je gaat er misschien zelfs wel slechter door spelen.

Ga dus eerst op zoek naar een racket wat goed bij jou past en kijk daarna pas naar de prijs. Je zult merken dat je eerder bij een goedkoper racket uitkomt dan je oorspronkelijk dacht. Draai je dit om en ga je met een bepaald budget op zoek dan zul je zien dat je sneller uitkomt bij een racket waar je misschien nog helemaal niet aan toe bent.

Grip

Lees ook zeker het artikel over de padel grip. Want de meeste padelrackets hebben een erg smalle grip zodat deze ook voor dames geschikt is.

Echter een te smalle grip is niet goed, daardoor ga je meer “knijpen” wat sneller tot blessures zal leiden. Over het algemeen zal bij de meeste heren een overgrip nodig zijn. Laat je hierover zeker adviseren door de speciaalzaak, zij gaan je hier goed mee kunnen helpen!

Tip: lees ook het artikel hoe padel racket vasthouden.

Dikte

Officieel mag een padelracket niet dikker zijn dan 38mm. In principe is dat geen issue en zul je zien dat vrijwel alle rackets deze dikte hebben. Dit komt omdat de machines om de rackets te maken erg duur zijn. Een dunner racket maken zou betekenen dat de fabrikanten ook de mallen moet aanpassen en dat zien de meeste niet zitten.

Er zijn verder ook geen echte voordelen te benoemen voor een eventueel dunner padelracket.

Conclusie bij het kiezen van een padelracket

Door het lezen van het bovenstaande artikel heb je nu een goed beeld van de keuzes die je kunt maken. Belangrijk om te onthouden is dat de vorm van het racket en het materiaal van het blad en de binnenkant de grootste invloed hebben.

Hierbij is een rond padelracket het meest interessant voor beginnende spelers en zal een zachter racket over het algemeen ook interessanter zijn als je begint.

Pas wanneer je de techniek goed onder de knie hebt kun je opteren om een andere vorm te nemen of met een wat harder racket de gaan spelen. Een belangrijke tip hierbij is om niet teveel ineens te willen.

Ga je bijvoorbeeld met een andere vorm spelen én meteen een harder racket dan zal de aanpassing ook veel lastiger zijn. Bouw dus stapsgewijs op!

De laatste tip, die we ook al eerder hebben gegeven: zorg dat je bij de aanschaf de mogelijkheid hebt om het racket te testen! De betere padelzaken bieden de mogelijkheid om een type racket te testen. Zorg dat je hiervan ook goed gebruikt maakt zodat je er niet na een aantal weken achter komt dat het nieuwe racket eigenlijk helemaal niet zo fijn speelt.

Dat is zonde van het geld en daarnaast kan het ook voor de nodige blessures zorgen!

Veelgestelde vragen over een padelracket

Welke vorm padel racket?

Voor beginners raden we sowieso aan om te starten met een rond padel racket. Wanneer je een aantal jaar ervaring hebt én je techniek is goed kun je overwegen om over te stappen naar een druppelvormig op zelfs diamantvormig racket.

Welk padel racket voor beginners?

Voor beginners raden we sowieso aan om te starten met een rond padel racket en dan het liefst een wat zachter racket. Dus een zachter blad en zachtere core. Lees ook dit artikel: padel racket beginner.

Welk padel racket voor kinderen?

Om een goed padel racket voor je kind te kiezen raden we je aan om dit artikel te lezen op onze site: padel racket kiezen voor kind.


Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen