Home » Padel grip: alles wat je moet weten voor de juiste grip!

Padel grip: alles wat je moet weten voor de juiste grip!

Padel grip kiezen

De padel grip is één van de meest onderschatte onderdelen van je padel racket. Bij het kiezen van een padelracket heb je hier ook niet zoveel keuze in. De meeste fabrikanten leveren namelijk een standaard (veel) te smalle grip.

Dit doen ze zodat praktisch iedereen met hun padel racket kan spelen, ongeacht de grootte van je hand. Het is namelijk wel mogelijk om een bredere grip te maken met een overgrip, maar het is niet mogelijk om een grip smaller te maken.

Echter het grote probleem is dat de meeste mensen die een padelracket kopen hem uit de verpakking halen en meteen beginnen met spelen. Zonder te controleren of dat de grip wel de juiste maat heeft.

In dit artikel gaan we dieper in op de padel grip: wat is de ideale maat en welke soorten padelgrips zijn er op de markt en hoe breng je een eventuele overgrip aan?

Wat bedoelen we met de padel grip?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de manier waarop je het padel racket vasthoudt (wat ook vaak een grip of greep wordt genoemd) en het onderdeel wat je vastneemt. In dit artikel hebben we het over dit laatste, zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien.

Waar zit de padel grip

Padel grip: wat is nu de juiste dikte voor jouw hand?

Iedere mens heeft een ander formaat van handen. Dit betekent dat in principe ook iedereen met een andere formaat van grip zou moeten spelen. Maar de vraag is nu natuurlijk: wat is een goede maat padel grip?

Een goed formaat van grip is wanneer je zonder al te veel te moeten knijpen het padelracket stevig vast kunt houden. Om dit concreter te maken is er een vuistregel waar je rekening mee kunt houden.

Handige vuistregel voor het juiste formaat van padelgrip

Wanneer je het padelracket vastneemt zou er tussen de toppen van je vingers en de onderkant van je duim net voldoende ruimte moeten zijn om er een wijsvinger tussen te leggen.

Met de onderstaande foto’s wordt eea. duidelijker:

Een te smalle padel grip

Padel grip te klein

Deze padel grip is te smal en zoals je kunt zien raken vingers bijna de bal bij de duim.

Juiste formaat van padel grip

padelgrip goede maat
Paselgrip goede maat met wijsvinger ertussen

De bovenstaande padel grip heeft het juiste formaat (dikte). Op de tweede afbeelding kun je zien dat er precies een wijsvinger tussen past.

Wat zijn de gevolgen van een te smalle padel grip?

Wanneer je een te smalle padel grip hebt dan moet je meer “knijpen” om het racket goed vast te kunnen houden en te besturen. Het gevolg hiervan is dat je sneller last kunt krijgen van pols- en elleboogblessures.

Een te smalle grip, naast een verkeerde techniek, is de grootste oorzaak van een zogenaamde padelleboog (tenniselleboog). Wanneer je hier dus last van hebt kan het zeker lonen om je grip wat breder te maken.

Padel grip groter maken met een overgrip

Gelukkig is het niet zo moeilijk om je grip wat groter te maken. Je kunt dit doen door te werken met een zogenaamde overgrip.

Elk padelracket is altijd voorzien van een zogenaamde basisgrip. Zeker bij een nieuw padelracket raden we je aan om deze gewoon te laten zitten. De overgrip wordt er, zoals de naam al doet vermoeden, overheen aangebracht.

Hoe breng je een overgrip aan?

In de onderstaande video wordt goed uitgelegd hoe je een overgrip aanbrengt op je padelracket.

Soorten overgrips voor padel

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten overgrips te verkrijgen maar in principe onderscheiden we twee soorten:

  • Kleverige overgrips
  • Absorberende overgrips

Kleverige overgrips zijn wat plakkerig, wat ervoor zorgt dat het padelracket als het ware aan je blijft plakken. Absorberende overgrips hebben zorgen dat het vocht wat beter wordt afgevoerd.

De keuze van het soort overgrip is erg persoonlijk. Ons advies is dan ook om dit zelf uit te testen. Belangrijk om te onthouden is dat een overgrip vooral bedoeld is om de grip breder te maken, niet specifiek voor meer grip oid.

Hesacore grip: het proberen waard?

Tegenwoordig lees je ook veel over een nieuw soort grip, de hesacore grip (hier te bestellen). Dit is een grip die je over de kale grip schuift (dus zonder basisgrip) en waar je dan nog een overgrip overheen plaatst.

De meningen zijn verdeeld over dit type grip en zelf heb ik er nog niet mee gespeeld.

Edit: sinds 4-8-2022 speel ik met de Hesacore omdat ik last bleef houden van mijn pols en elleboog. Hopelijk helpt het, laat het snel weten. Het zou de trillingen verminderen en vooral interessant zijn voor blessuregevoelige spelers.

Edit 2: 23-1-2023 –> De Hesacore heeft mijn problemen opgelost qua pols en elleboog! Kortom, ik speel voortaan altijd met de Hesacore grip.

In de onderstaande video zie je hoe dit type grip wordt geplaatst:

Conclusie padel grip

In het bovenstaande artikel heb je dus kunnen lezen dat het belangrijk is om het juiste formaat grip te nemen én weet je vanaf nu ook welke maat dit voor jouw hand moet zijn.

Tip: je weet nu hoe dik je grip moet zijn, maar lees ook zeker het artikel over hoe je het padel racket moet vasthouden.

Ons advies is om te gaan testen met overgrips om zodoende de juiste dikte te krijgen en je padelracket optimaal vast te kunnen houden met zo min mogelijk kans op blessures en maximale controle over je racket.

Hieronder vind je een uitgebreide selectie van overgrips voor je padelracket:

Alle video’s over de padel grip vervangen/aanbrengen

Hesacore padel grip aanbrengen
Een tutorial hoe je de Hesacore padel grip aanbrengt.
Basis video aanbrengen overgrip
Eenvoudige uitleg van Sandy hoe je een overgrip aanbrengt op je padel racket.
Overgrip aanbrengen zoals de pro's
Uitgebreidere vudei van Sandy waarin hij laat zien hoe je een overgrip aanbrengt.

Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen