Home » Wat kost padel (per jaar)? Is padel eigenlijk een dure sport?

Wat kost padel (per jaar)? Is padel eigenlijk een dure sport?

Contra pared

We krijgen regelmatig de vraag wat padel nu eigenlijk kost. Is padel eigenlijk een dure sport? Uiteraard verschilt dit nogal per persoon. Wat voor de ene misschien duur is dat is voor een ander misschien juist niet zo duur.

Vandaar dat we de verschillende kosten van het padellen op een rijtje zetten zodat je voor jezelf kunt bepalen of dat padel een sport is die je kunt gaan beoefenen.

Kleine spoiler: ten opzichte van andere sporten is padel zeker niet duurder. Al maak je het uiteindelijk zo duur als je zelf wil en is eea. ook afhankelijk of je bijvoorbeeld lessen gaat nemen.

In het onderstaande artikel brengen we alle kosten in kaart, we rekenen hier telkens met wat de kosten per jaar zijn. Hierdoor kun je het straks ook goed vergelijken met andere sporten. We gaan er ook vanuit dat je gemiddeld 2x per week gaat padellen. Tenslotte gaan we hier uit van een basisuitrusting om te kunnen starten met padellen. Je zult namelijk zien dat je padel ook een stuk duurder kunt maken (maar dat is zeker niet nodig om te kunnen genieten van het mooie spel!).

Padelmateriaal

Het padelmateriaal neemt een relatief grote hap uit je padelbudget (naast de baanhuur/abonnementen). Laten we de verschillende materialen even onder de loep nemen.

Padelracket (€75,- per jaar)

Over het kiezen van een padelracket hebben we al een uitgebreid artikel geschreven. Ook een padelracket kiezen voor beginners is al uitvoerig besproken.

Wanneer je wil starten met padellen moet je rekenen op een padelracket van gemiddeld €75 euro. Je hebt dan al een goed racket waar je een tijdje mee uit de voeten kunt.

Padelballen (€20,- per jaar)

Padelballen kosten gemiddeld zo’n €5,- per setje van 3 ballen. Afhankelijk van de weersinvloeden kun je gemiddeld zo’n 3-4 keer met zo’n setje spelen. Af en toe gaat er al eens eentje verloren (zeker outdoor).

Je bent met 4 spelers, dus als je om beurten een setje koopt zul je er ongeveer 2 per drie maanden moeten kopen. Reken dus op zo’n €20,- per jaar.

Padelkleding (€125,- per jaar)

Om te kunnen padellen heb je goede (padel)schoenen nodig alsook een setje kleding. Een goed paar padelschoenen koop je voor €75 euro en hier kun je een jaar mee vooruit.

Qua kleding maak je het zo duur als je zelf wilt. Wil je telkens de nieuwste collectie van Babolat, of heb je thuis nog een korte broek en een sportshirt liggen? Laten we er in dit voorbeeld vanuit gaan dat je toch graag in een “professioneel” setje padelkleren op de baan wil verschijnen. Reken dan op zo’n €50,- voor een “merkloos” setje.

In totaal moet je qua padelkleding dus rekenen op zo’n €125,- per jaar. Nogmaals, wanneer je graag in de nieuwste kleren speelt, een speciaal trainingspak, een dure tas en speciale padelsokken wil spelen mag je dit bedrag gerust keer 4 doen.

Baanhuur / abonnementen (€160,-)

Helaas is het erg lastig om te bepalen wat de baanhuur specifiek gaat kosten. Dit is namelijk sterk clubafhankelijk alsook of het een club betreft of een bedrijf, denk hierbij aan de indoor padelterreinen van Padelworld (België) of The Padellers (Nederland).

Vooral bij die laatste categorie betaal je vaak wat meer (maar heb je wel het voordeel dat het indoor is). Waar je daarnaast ook nog rekening mee moet houden zijn de zogenaamde dal- en piektarieven. Piektarieven (avond en weekend) zijn gemiddeld zo’n 50-100% duurder dan de daltarieven.

Zelf ben ik lid bij verschillende clubs in België. Hier liggen de prijzen min of meer gelijk. Je betaalt dan een vast bedrag per jaar en mag dan zoveel als je wil gaan spelen. In de meeste gevallen is dit het voordeligste.

Gemiddeld kost een jaarabonnement zo’n €160,-. Voor dit rekenvoorbeeld houden we dit dan ook aan.

Let op: hoewel veel clubs ongeveer dit tarief hanteren zijn er ook een flink aantal die afwijkende tarieven hanteren. Zo ben ik bijvoorbeeld ook lid van een club waarbij je jaarlijks €40,- betaalt en waarbij je voor elke reservatie nog eens 4 euro betaalt voor een baan (per speler). In dat geval betaal je dus al €416,- voor de losse baanhuur (indien je 2x per week gaat) plus dan nog eens de €40,-.

Padellessen (€65 per jaar)

Tenslotte kun je er ook nog voor kiezen om padelles te nemen. Dit is iets wat ik beginners zeker zou aanraden, al zijn het maar een paar lessen, je gaat er veel van leren! Van een goede basis ga je (later) veel meer plezier hebben.

Er zijn veel clubs die zogenaamde padelinitiatie geven. Dat is een lespakket voor beginners waarbij je de basis van padel goed wordt uitgelegd. De prijzen hiervoor varieëren tussen de €50 en €80 per persoon voor 5 lessen.

Hierbij wordt dan wel uitgegaan dat je met 4 personen bent. Naarmate het aantal deelnemers daalt stijgt uiteraard het lesgeld. We gaan er in deze berekening vanuit dat je eens per jaar een vijftal lessen neemt.

Totale kosten van 1 jaar padellen

In het onderstaande schema vind je de totale kosten van 1 jaar padellen:

Omschrijving kostenPrijs per jaar
Padelracket€75,-
Padelballen€20,-
Padelkleding€125,-
Baanhuur / abonnement€160,-
Padelles€65,-
Totale kosten€445,-

Vergeleken met andere sporten

In 2017 is er eens een onderzoek uitgevoerd door de KU Leuven (volledig rapport vind je hier). In de onderstaande afbeelding zie je een overzicht van de verschillende uitgaven door volwassenen per sporttak:

Ervan uitgaande dat deze prijzen sinds 2017 nog wel iets zijn gestegen zien we dus ook dat padel in dezelfde range zit als fitness, voetbal of basketbal. Kortom, vergeleken met andere sporten is padel zeker niet duurder!


Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen