Home » Padelpleinen in Vlaanderen: onderzoek zomer 2022

Padelpleinen in Vlaanderen: onderzoek zomer 2022

Padelpleinen in vlaanderen zomer 22

Padel is al een aantal jaren booming. Maar hoeveel padelpleinen zijn er nu eigenlijk in Vlaanderen? En hoeveel zijn er indoor?

Als liefhebber van data vond ik het interessant om dat eens te onderzoeken. Met gepaste trots presenteer ik dan ook de eerste editite van Padelpleinen in Vlaanderen!

Padelpleinen in Vlaanderen: infographic

Voor degene die wat visueler zijn ingesteld en gewoon snel willen weten hoe het zit met de cijfers vind je hieronder de inforgraphic die bij dit onderzoek hoort.

padelclubs vlaanderen
Infographic padelpleinen Vlaanderen. Je kunt ook de PDF versie downloaden. Deze kun je bijvoorbeeld uitprinten en ophangen in de club.

Opvallende bevindingen van het onderzoek

Het onderzoek heeft wat mij betreft een aantal opvallende en minder opvallende zaken naar boven gebracht. Hieronder ga ik daar dieper op in.

Indoor versus outdoor padelpleinen

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er op de peildatum (zomer ’22) 121 indoorpleinen in Vlaanderen zijn. Even voor de verduidelijking: onder één plein wordt een terrein verstaan van 20x10mtr (standaard dubbelplein) of een terrein van 20x6mtr (standaard enkelplein).

In totaal zijn er 1162 padelpleinen in Vlaanderen wat betekent dat op dit moment zo’n 10% van alle pleinen indoor is.

Over het algemeen zijn deze indoor padelpleinen goed verdeeld over Vlaanderen behalve in Limburg. Daar zijn tot op heden nog géén indoor padelpleinen al weten we wel dat er verschillende in opbouw zijn. Vermoedelijk zal bij het volgende onderzoek ook Limburg dus voorzien zijn van indoor padelpleinen.

Gezien de geluidsoverlast verwacht ik overigens dat indoor padelpleinen de komende jaren hun opmars gaan maken binnen Vlaanderen. Gemeentes zullen huiveriger tegen outdoor terreinen staan waardoor indoor vermoedelijk een vlucht zal nemen.

Overdekt vs. Open pleinen

Van de outdoor pleinen zijn er op dit moment 74 van de 1041 overdekt, wat neerkomt op 7%. Gezien het volgens Frank Deboosere slechts 7,3% van de tijd regent in België verwacht ik niet dat overdekte pleinen significant zullen gaan toenemen.

Verdeling van padelpleinen in Vlaanderen

Oost-Vlaanderen is met 325 pleinen duidelijk koploper, gevolgd door Antwerpen met 287 pleinen. Daarna volgen West-Vlaanderen (214) en Limburg (213). Hekkesluiter is Vlaams-Brabant met “slechts” 123 pleinen.

Aantal inwoners per plein

Uiteraard moeten we ook naar het aantal inwoners kijken van een provincie. Het is dan interessant om te kijken naar het aantal inwoners per plein. Dus we delen hier het aantal inwoners door het aantal pleinen.

Hierdoor krijg je een goed beeld van de “drukte” op de pleinen. Des te meer inwoners namelijk een plein moeten delen, des te drukker het op de pleinen zal zijn. Hier gaan we gemakshalve wel even uit van het gegeven dat alle mensen in Vlaanderen even graag padel spelen.

We zien dan de onderstaande cijfers:

ProvincieInwonersPleinenInwoners/plein
Limburg885.9512134.195
Oost-Vl.1.543.8653254.750
West-Vl.1.209.0112145.650
Antwerpen1.886.6092876.574
Vlaams-Br.1.173.4401239.540
Aantal inwoners per padelplein zomer ’22

Opvallend is hierbij dat Limburg koploper is en ruim 2x zoveel pleinen per inwoner heeft dan Vlaams-Brabant.

Padelpleinen per gemeente

Zoals je in de ruwe data onderaan dit artikel toegevoegd kunt zien zijn er op gemeentelijk niveau zeer grote verschillen. Zo heeft Edegem bijvoorbeeld 1 plein per 861 inwoners!

Toch zijn er in Vlaanderen nog een fors aantal gemeentes die nog géén enkel padelplein hebben.

Zo zijn er op dit moment 127 Vlaamse gemeentes zonder padelplein wat neerkomt op 42%. Dit cijfer verrastte mij nog het meest. Zeker gezien de discussie die ontstaan is rond geluidsoverlast etc.

Voorlopig zijn er dus nog genoeg gemeentes waar je kunt wonen zonder geluidsoverlast van padel.

Padelpleinen per club

Op dit moment zijn er 272 clubs in Vlaanderen met in totaal 1162 padelpleinen. Dit betekent dat elke club gemiddeld, afgerond, 4 padelpleinen heeft.

Dit is overigens ook goed verdeeld, want je ziet bij de meeste clubs inderdaad 4 pleinen.

De ruwe data van het onderzoek

Hieronder vind je de ruwe data van het onderzoek.:

Belangrijke informatie over de gebruikte data

  • Onder 1 plein wordt een standaard terrein van 20x10mtr (dubbelplein) of 20×6 (enkelplein) bedoeld.
  • Padel is booming wat betekent dat er bijna wekelijks nieuwe pleinen en clubs bij komen. Deze data is van medio juli 2022 en voor zover bijgewerkt door Tennis Vlaanderen.
  • In het onderzoek hebben we de geografische ligging van de clubs gebruikt. Tennis Vlaanderen hanteert een iets andere verdeling waarbij sommige clubs tot andere provincies worden gerekend. Voor het onderzoek heeft dat geen invloed.
  • De onderzochte padelpleinen zijn allen aangesloten bij Tennis Vlaanderen. De privé-initiatieven zijn hierbij niet meegenomen. In een volgend onderzoek gaan we proberen om ook deze mee te nemen. Is iets lastiger, omdat er geen centrale database bestaat van deze padelpleinen.

Data gebruiken? Geen probleem!

Wil je het onderzoek gebruiken om een eigen artikel te publiceren of voor andere doeleinden is dat uiteraard geen probleem. Hiervoor vragen we alleen om een link op te nemen naar onze website (padelguide.eu).


Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen