Home » Padel racket beginner: kies het beste padel racket voor beginners

Padel racket beginner: kies het beste padel racket voor beginners

Padelballen

Als je dit artikel leest heb je waarschijnlijk gezocht op padel racket beginner of een verwante term. Wanneer je start met padellen sta je namelijk voor de keuze welk padel racket je moet aanschaffen. Er is ontzettend veel keuze. Maar wat is nu het beste padel racket voor beginners?

Allereerst is het verstandig om ons uitgebreide artikel te lezen over padel racket kiezen. In dat artikel leer je namelijk waar je op moet letten bij het kiezen van een padel racket.

Maar bij het kiezen van een padel racket voor beginners zijn er een aantal andere specifieke zaken waar je op moet letten. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Padel racket beginner: begin bij de vorm

Zoals je in het artikel hebt kunnen lezen wat we eerder hebben aangehaald, in het onderdeel vorm van het padel racket adviseren we een beginner om altijd te starten met een rond padel racket.

Vorm en balans padel racket voor beginners

Zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien heeft een ronde vorm namelijk een lage balans (dicht bij de grip) waardoor je meer controle hebt.

Sweetspot padel racket voor beginners

Daarnaast heeft een rond padel racket ook de grootste en meest centraal gelegen sweetspot. Kortom: met een rond padel racket heb je de meeste kans om de bal goed te raken (met veel controle en veerkracht).

Kies als beginner dus altijd voor een rond padel racket!

Keuze van het materiaal

De tweede belangrijke keuze die je moet maken bij een beginners padel racket is die van het materiaal. Lees hiervoor ook het onderdeel materiaalkeuze voor padel racket!

Zoals je in dat stuk hebt kunnen lezen zijn er in principe vier onderdelen waar je op moet letten:

Frame van een padel racket voor beginners

Het frame kan, zoals je eerder hebt kunnen lezen in het artikel wat we gelinkt hebben, bestaan uit glasvezel of carbon. In principe maakt het niet zoveel uit wat je hier kiest.

Glasvezel is iets minder duurzaam, maar vaak wel iets goedkoper. Zeker wanneer prijs een factor is dan kun je prima voor glasvezel gaan. Onze ervaring is namelijk dat je als beginner toch al vrij snel over wil stappen op een ander padel racket dat iets “harder” is. Dat betekent dat je dan waarschijnlijk eerder overstapt op een nieuw racket dan de levensduur van je eerste padel racket.

In dat geval is het zonde dat je een “duurder” carbonframe hebt genomen. Qua speelbaarheid ga je als beginner sowieso geen verschil merken.

Blad van een padel racket voor beginners

Het materiaal van het blad (en ook het schuim wat later aan bod komt) heeft wel een grotere impact op de speelbaarheid.

Zeker als beginner wil je een padel racket wat vergevingsgezind is. Je bezit meestal nog niet de juiste techniek. Vandaar dat we adviseren om een wat “zachter” materiaal te nemen. Hoe harder het racket namelijk is (door de combinatie van het bladmateriaal en het schuim wat ertussen zit) des te lastiger deze te bespelen is.

Voor het blad adviseren we dan ook om voor glasvezel te gaan, een combinatie van glasvezel en carbon óf een minder stijf carbon, bijvoorbeeld 3k. Voor meer informatie over de carbonsoorten: lees dit onderdeel over carbon in padel rackets.

Kortom, neem een wat minder stijf materiaal zodat het oppervlakte niet te hard wordt.

Core van een padel racket voor beginners

Tenslotte hebben we nog de core van het padel racket. De core is het materiaal wat tussen het blad zit en wat je ziet zitten als je in de gaten kijkt.

Hierbij heb je de keuze tussen EVA rubber en foam. Ook hierin heb je dan weer verschillende gradaties qua hardheid.

Foam is over het algemeen het zachtst en wordt ook vaak geadviseerd voor beginners. Het is wel weer iets minder duurzaam.

EVA rubber is ook een optie. Maar neem dan wel de zachte variant (EVA soft). Je hebt hierin namelijk ook zeer harde varianten. En zoals we eerder hebben geleerd, des te harder des te minder controle (maar meer power). Power heb je de eerste jaren echt nog niet nodig, dus hier hoef je niet naar te kijken.

In principe kun je glasvezel / carbon vergelijken met foam / EVA rubber. Glasvezel en foam zijn zachter en iets minder duurzaam. Carbon en EVA rubber zijn er in meer verschillende gradaties, zijn harder / stijver, duurzamer maar vaak ook iets duurder.

Grip

Tenslotte is er nog de grip. In een eerder artikel zijn we hier al uitgebreid op ingegaan. Lees dus zeker dit artikel: padel grip.

Belangrijk om te weten is dat de meeste grips te smal zijn. Gebruik in dat geval zeker één of meerdere overgrips.

Gewicht van het padel racket

Tenslotte is ook het gewicht van het padel racket van belang. Des te zwaarder des te moeilijker te besturen.

Een padel racket weegt gemiddeld tussen de 345 en 395 gram. We onderscheiden dan ongeveer:

  • 345-360 gram licht padel racket
  • 360-380 gram gemiddeld padel racket
  • 380-395 gram zwaar padel racket

Ons advies voor beginners is een racket tussen de 360 en 380 gram te nemen. Dit is ook afhankelijk van geslacht en gewicht. Des te lichter / kleiner je zelf bent, des te lichter mag je padel racket ook zijn.

Houd er wel rekening mee dat overgrips ook weer extra gewicht met zich meebrengen!

Prijs en budget

Als allerlaatste speelt ook het budget uiteraard een rol. Echter voor een beginner is dit nog minder belangrijk. Een goed padel racket voor beginners hoeft namelijk helemaal niet zo duur te zijn.

De beste padel rackets voor beginners liggen qua prijs ergens tussen de €70,- en €140,-. Duurder is echt niet nodig en zal weinig toevoegen aan je spel.

Conclusie: welk padel racket voor beginners?

Voor beginners raden we aan om te starten met:

  • Een rond padel racket
  • Glasvezel frame (of indien je iets meer wil uitgeven, carbon frame)
  • Glasvezel, combinatie glasvezel/carbon of 3k carbon blad
  • Foam of EVA soft core
  • Niet te zwaar padel racket

Succes met de aanschaf van je eerste padel racket. We adviseren je om naar een speciaalzaak te gaan of bijvoorbeeld deze zoekopdracht in Google te gebruiken als start! Lees ook ons artikel met padel tips voor beginners!


Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen