Home » Padel FAQ

Padel FAQ

Algemeen

Padel bestaat sinds 1992 in België. De eerste twee padelbanen werden gebouwd in Brussel. Later werd ook de Belgische padelbond opgericht en werd deze aangesloten bij de Internationale padelbond.

Een eerste groeispurt kwam er rond 2011. De echte groeispurt ontstond tijdens Covid-19. Sindsdien is de sport echt booming in België.

In 2022 deden we al eens een onderzoek naar de padelpleinen in Vlaanderen.

Sinds 2010 zijn de eerste padelverenigingen in Nederland opgericht. In 2011 is de Nederlandse padelbond opgericht.

Sinds die tijd groeit de sport erg hard, met een groeispurt tijdens Covid-19.

Padel is in 1969 uitgevonden, dus inmiddels ruim 50 jaar. Voor een sport is dat overigens nog niet zo heel erg lang.

Leuk weetje: padel is relatief jong, als je dit vergelijkt met andere sporten:

Hoe lang duurt padel is een vraag die we regelmatig horen. Dit is een beetje afhankelijk van het format wat er wordt gespeeld. Speel je bijvoorbeeld 1 set tot 9 gewonnen games duurt dit gemiddeld 60 minuten.

Afhankelijk van het niveau kan dit langer of korter zijn. Hoe hoger het niveau des te langer games meestal duren.

Een ander format is wanneer er tot twee gewonnen sets met 6 games wordt gespeeld. In dat geval duurt een wedstrijd ongeveer 60-75 minuten. Dit is ook afhankelijk van het feit of dat er een tiebreak wordt gespeeld.

Een gemiddeld recreatief potje padel duurt meestal 90 minuten. Dat is vaak een standaard tijd om een baan te huren.

In Nederland en België spreek padel uit met de klemtoon op “DEL”. Dus een korte “a” en korte “e”, met de klemtoon op de tweede lettergreep.

In Spanje wordt de klemtoon meer op “pa” gelegd en de “e” wordt niet uitgesproken. Dan klinkt het dus meer als Paadl.

In het Engels wordt het uitgesproken als “peddel”.

Padel kan zowel binnen (indoor) als buiten (outdoor) worden gespeeld. Over het algemeen zijn er veel meer buitenterreinen dan binnenterreinen beschikbaar. Wel zijn de binnenterreinen flink in opkomst.

We zien namelijk dat steeds meer tennishallen worden omgevormd door padelhallen.

Er is ook nog een tussenvorm, waarbij de buitenterreinen overdekt zijn. Je speelt dan dus wel in de buitenlucht, maar hebt geen last van de regen.

Een nadeel van zo’n overdekt padelterrein en sommige indoorterreinen is de hoogte van het dak. Soms zijn deze wat te laag, waardoor het lastiger is om een goede lob te spelen.

Beginners vragen zich meestal af of padel moeilijk is. Gelukkig kan ik je geruststellen: padel is niet moeilijk. Sterker nog, het is één van de weinige sporten waar je meestal bij de eerste keer al echt spelvreugde en succes ervaart.

De kans is ontzettend groot dat er bij jou in de buurt verschillende padelbanen zijn. Om je te helpen met het vinden van een padelbaan bij jou in de buurt hebben we een uitgebreide padelgids ontwikkeld waar je op woonplaats of regio kunt zoeken.

Bekijk deze padelgids hier.

Padel is in 1969 uitgevonden door Enrique Corcuera. In zijn vakantiehuis in Acapulco, Mexico, bouwde hij de eerste baan.

Lees hier meer over het ontstaan van padel.

Padel is in vergelijking met andere sporten niet duur. Het is met ongeveer 450 euro per jaar namelijk even duur als voetbal, fitness en basketbal.

Maar uiteraard is duur voor iedereen anders. Toch leeft de perceptie bij veel mensen dat padel een dure sport is ten opzichte van andere sporten. Dat is dus niet zozeer het geval.

Eerder schreef ik al een uitgebreid artikel hierover: wat kost padel per jaar. Hier ga ik uitgebreid in op alle kosten die te maken hebben met padel.

Het is een sport die gemakkelijk te leren is, waardoor beginners snel plezier kunnen beleven aan het spel. De kleinere baan en het gebruik van glazen wanden maken het spel dynamisch en strategisch, wat zowel voor spelers als toeschouwers aantrekkelijk is.

Het sociale deel van padel draagt ook bij aan de populariteit. Het wordt meestal gespeeld in dubbelspel. Je staat dus meestal met een groepje van 4 op het veld, dat maakt het al snel gezellig. Een ideale activiteit voor vrienden, families en collega’s.

Daarnaast is het groeiende aantal padelbanen en clubs een factor die de sport toegankelijker maakt. Je kunt het tegenwoordig bijna overal spelen!

Een een potje padel te kunnen spelen heb je het volgende nodig: padelracket, padelschoenen (of hardloop/sportschoenen), tennisshirt, tennisbroekje (kunnen ook gewoon sportkleren zijn), padelballen.

Daarnaast heb je uiteraard nog drie andere spelers nodig (tenzij je 1vs1 gaat padellen) en een padelbaan.

Het grootste verschil tussen padel en tennis is het feit dat er bij padel gebruik mag worden gemaakt van de zij- en achterwand. De bal kan dus via de glazen wanden terug in het veld komen.

Bij tennis is dit niet het geval. Eenmaal de bal langs je heen is gegaan kun je deze niet meer terugslaan.

Een ander verschil is het type racket. Bij tennis gebruik je een racket wat bespannen is met snaren. Voor padel gebruik je een padelracket gemaakt uit glazvezel/carbon waartussen een schuim is verwerkt.

Padel is een sport die lijkt op een combinatie tussen tennis en squash. Het wordt gespeeld met 4 spelers (2vs2) op een veld van 20×10 meter. Het terrein is afgebakend met glaswanden aan de achterkant en een deel van de zijkant. De rest van de zijkant is afgebakend middels hekwerk.

Elke speler heeft een padelracket vast. Het doel is om de padelbal (lijkt sterk op een tennisbal) 2x te laten stuiteren bij de tegenstander in het vak. Een andere mogelijkheid om een punt te scoren is doordat de tegenstander de bal uit slaat.

Lees ook hier de exacte spelregels van padel.

Wanneer je geen lid bent bij een club en dus een losse baan wil huren kost dit in de piekuren gemiddeld 30 euro per uur per baan voor indoor (binnen) en 20 euro per uur outdoor (buiten).

Dit bedrag kun je dus door 4 delen om de prijs per persoon te berekenen.

Piekuren zijn meestal vanaf 18.00 ’s avonds en in het weekend.

In de daluren liggen de prijzen voor het huren van een padelbaan iets lager. Daarbij moet je rekenen op een “korting” van 25-50% tov. de piekuur-prijs.

Een padel les kost gemiddeld tussen de 25 en 75 euro per uur. Dit is afhankelijk van:

  • het soort lesgever (hoeveel ervaring heeft deze, gediplomeerd)
  • Indoor of outdoor (indoor is vaak duurder)
  • Het aantal personen wat tegelijk les krijgt. Privétrainingen (1 op 1) zijn uiteraard duurder dan wanneer je met 3 of 4 tegelijk les krijgt. Je deelt dan namelijk de kosten.

Padel kost ongeveer 450 euro per jaar. Dat is inclusief materiaal, kleding, lidmaatschap en eventueel een aantal lessen.

Een uitgebreide berekening vind je in ons artikel: wat kost padel?

Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, want er gelden verschillende spelregels bij padel.

We hebben hier daarom een uitgebreid over geschreven wat je hier kunt lezen: spelregels padel.

Padelkleding / schoenen

Welke schoenen moet je gebruiken voor padel? Padel is een sport waarbij je scherp moet kunnen draaien, snel moet kunnen bewegen en regelmatig flink moet springen. Het spreekt voor zich dat de schoenen waar je mee speelt ook deze bewegingen ook ondersteunen op de specifieke ondergrond waar padel op wordt gespeeld.

Een standaard hardloopschoen is vooral gemaakt om één bepaalde richting uit te lopen (idealiter vooruit ;-)). Een badmintonschoen is dan weer speciaal om maximale grip op een indoorvloer te hebben.

Vandaar dat het dus verstandig is om voor de specifieke sport dat padel is ook een specifieke schoen te gebruiken.

In dit uitgebreide artikel lees je hoe je de juiste padelschoen kunt kiezen.

Dit is ongetwijfeld een vraag die gesteld wordt door iemand die nog nooit is gaan padellen, en twijfelt of hij of zij wel goed voor de dag komt ;-).

Om je alvast gerust te stellen: er is geen kledingvoorschrift oid. Toch zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden.

De meeste spelers die je zult tegenkomen dragen in de zomer een tennisshirt (of gewoon katoenen shirt, maar dat drijft het zweet niet zo goed af). Daarnaast een tennisshort of een ander soort sportbroekje.

Goede sportsokken zijn ook aan te raden en heel belangrijk: goede padelschoenen. Wanneer je voor de eerste keer gaat padellen hoef je uiteraard geen splinternieuwe schoenen of kleding te kopen. Je kunt ook prima de sport ontdekken met andere sportschoenen of hardloopschoenen.

In de winter doe je je best wel iets warmer aan. Een lange trainingsbroek of een thermische lange broek onder je korte broek is aan te raden. Daarnaast kun je een sporttrui aan, of een thermische shirt met lange mouwen en daarover een (tennis)shirt.

Padelrackets

Je padelracket houd je het beste vast in de zogenaamde continental grip, ook wel de hamergreep genoemd. Alsof je dus een hamer vasthoudt en met de zijkant van het padelracket een spijker in het hout slaat.

In de onderstaande video wordt dit goed uitgelegd. Daarnaast kun je ook ons uitgebreide artikel lezen: hoe padelracket vasthouden.

Een padelracket bestaat uit verschillende onderdelen. Het frame is tegenwoordig bijna altijd gemaakt van carbon, al kom je ook nog rackets tegen waarbij het frame van glasvezel is gemaakt.

Het blad is ook carbon, een combinatie van carbon/glasvezel of alleen glasvezel. Ook hier wordt glasvezel steeds minder gebruikt omdat het minder duurzaam is.

De core is gemaakt van foam of EVA-rubber. De hardheid hiervan bepaalt de speelstijl van het padelracket.

Lees hier een uitgebreide uitleg over de gebruikte materialen in een padelracket.

De gaten in een padelracket zijn er om voornamelijk de luchtweerstand te verlagen. Door de gaten kan namelijk ook lucht, waardoor je tijdens je slag minder weerstand hebt van de lucht.

Daarnaast zorgen de gaten ook voor minder gewicht.

Tegenwoordig zie je soms ook padelrackets met slechts 1 gat (minimaal 1 gat is verplicht). Dit type padelrackets wordt overigens weinig gebruikt door de professionals.

Hoe lang gaat een padelracket mee? Je padelracket zul je helaas om de zoveel tijd moeten vervangen. Een algemene vuistregel is dat een gemiddeld padelracket ongeveer 100 sessies meegaat. Ga je dus 2x per week, dan moet je hem na ongeveer 1 jaar vervangen.

Op den duur zal de binnenkant namelijk zijn hardheid verliezen. En daardoor verandert ook de speelstijl van het padelracket.

Los van de normale slijtage door te spelen kan het padelracket ook beschadigd raken door (per ongeluk) tegen het glas te slaan. Wanneer er scheuren in het padelracket komen, en zeker in het blad, raad ik je ook aan om op zoek te gaan naar een nieuw padelracket. Het zal namelijk niet lang duren voordat hij verder scheurt.

Dit is uiteraard erg afhankelijk van het soort padelracket. Een beginnersracket begint bij zo’n 60 euro. Voor een gemiddeld goed padelracket betaal je ongeveer 130 euro.

De toprackets kosten zo’n 250-300 euro, met zelfs enkele uitschieters naar 400+ euro. Lees ook: welk padelracket kiezen.

Hier is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Wat voor de ene een goed padelracket is kan voor iemand anders een verkeerde keuze zijn.

Wel kunnen we kijken naar de verschillende merken. Enkele merken waar de pro’s mee spelen zijn:

  • Babolat
  • Adidas
  • Nox
  • Siux
  • Head
  • Wilson
  • Bullpadel

Dit is zo ongeveer de meestgestelde vraag op het gebied van padel. Welk padelracket moet ik nu aanschaffen?

Bij het kopen van een padelracket moet je in principe rekening houden met de vorm (rond, druppel of diamant) en het materiaal van zowel het blad als de core (dat wat tussen de twee bladen zit).

Om een goed padelracket te kunnen kiezen hebben we een uitgebreid artikel geschreven hierover: padelracket kiezen, welk padelracket past bij jou? Je kunt ook onze handige keuzehulp tool gebruiken.

Om erachter te komen welk padelracket goed bij jou past is onze nummer #1 tip: probeer zoveel mogelijk rackets uit. Vraag eens aan je medespelers of een keer met hun padelracket mag spelen.

Daarnaast hebben we een online tool ontwikkeld waarmee je op basis van een aantal vragen erachter kunt komen welk type padelracket voor jou geschikt is. Deze tool vind je hier.

Wanneer je begint met padellen raad ik je aan om te starten met een wat vergevingsgezind padelracket. Dit hoeft ook niet meteen de hoofdprijs te zijn, een eerste padelracket van 50-100 euro zal prima voldoen.

Het beste is om te starten met sowieso een padelracket met een ronde vorm en een niet te hard blad en core (binnenkant).

Lees ook hier ons uitgebreide artikel over het kiezen van een padelracket voor beginners.

Bij het kiezen van een padelracket heb je in principe keuze uit 3 vormen: rond, druppel/hybride en diamant.

Lees hier een uitgebreide uitleg over de verschillende vormen padelrackets en de bijbehorende kenmerken.

Gezondheid

Een gemiddeld persoon van 70 kilo verbrandt met 1 uur padel ongeveer 470 calorieën.

Padel is een zeer gezonde sport. Het is laagdrempelig, waardoor iedereen snel spelplezier beleeft. Dit zorgt ervoor dat je deze sport ook lang volhoudt.

Daarnaast werk je zowel aan je conditie (cardiovasculaire systeem) als aan je spieren en gewrichten.

Tenslotte is padel ook een erg sociale sport, waardoor je mentale welzijn ook een boost krijgt.

Veel beginners willen weten of padel intensief is. Het leuke van deze sport is dat de intensiteit groeit naarmate je beter (en dus vaak ook fysiek en conditioneel beter) wordt.

Op een wat lager niveau is het vaak iets minder intensief, omdat de rally’s nog niet heel lang duren. De duur van de rally’s bepaalt meestal de intensiteit. Naarmate je beter wordt en de rally’s dus ook langer gaan duren kan een potje padel erg intensief zijn.

Om je even een concreet voorbeeld te geven. Tijdens een potje rustig padellen op een wat lager niveau ligt mijn gemiddelde hartslag rond de 125. Maar tijdens intensieve wedstrijden kan dit oplopen tot een gemiddelde van 165! Dat is een groot verschil op anderhalf uur padellen, dat kan ik je verzekeren ;-).

De intensiteit staat overigens los van het spelplezier! Ook op een wat lager niveau ga je al veel plezier beleven.

Het voordeel van padel is dat je veel verschillende spieren gebruikt. De meestgebruikte spieren en spiergroepen zijn:

  • Schouders
  • Biceps
  • Triceps
  • Onderarm
  • Pols
  • Rugspieren
  • Buikspieren
  • Bovenbeen (quadriceps en hamstrings)
  • Kuiten

Een nadeel van padel is dat je qua bovenlichaam vaak slechts 1 helft (links of rechts) gebruikt. Er bestaat dan een kans op onbalans. Wanneer je hier aan wil werken is het aan te raden om je linkerkant ook zeker te trainen in de fitness.

Een mooi voorbeeld hiervan is Rafael Nadal, op de onderstaande afbeelding is goed te zien of hij links of rechts is:

Overig materiaal

Een overgrip is vaak nodig omdat de standaard dikte van een padelracket vaak te dun is. Dit wordt gedaan zodat zelfs de kleinste handen het padelracket goed kunnen vastpakken.

Maar praktisch elke man heeft sowieso een overgrip nodig, vrouwen meestal ook. Wanneer je namelijk met een te dunne grip speelt loopt je veel risico op blessures. Je moet dan te hard knijpen om het padelracket goed vast te houden.

Lees hier een uitgebreide handleiding hoe je de juiste grip voor je padelracket achterhaalt.

Om te padellen gebruik je specifieke padelballen. Op het eerste zicht lijken padelballen en tennisballen erg veel op elkaar. Om dan maar meteen met de deur in huis te vallen: ze zijn ook exact hetzelfde.

Padelballen en tennisballen worden in dezelfde fabriek gemaakt van exact dezelfde materialen.

Het enige verschil? De interne druk. Een tennisbal wordt “harder” opgepompt (14psi) dan een padelbal, die tussen de 10-11psi wordt opgepompt.

Dat verklaart ook meteen het grootste uiterlijke verschil: padelballen zijn iets kleiner dan tennisballen, omdat ze dus iets minder hard worden opgepompt.

Lees hier een uitgebreide uitleg over padelballen.

Padelregels & Padelrankings

De service begint altijd rechts, en je moet naar het linkervak van de tegenstander serveren. De bal moet daarbij in het linkervak botsen.

Lees hier de exacte regels voor het serveren bij padel.

Wanneer je met 2 bent heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt op een half veld spelen, diagonaal of op een enkelveld.

Hierover hebben we een uitgebreide handleiding geschreven. Hierin leer je hoe je padel kunt spelen met 2 personen, inclusief regels en varianten.

Lees hier: hoe speel je padel met 2.

De puntentelling bij spelregels padel is identiek aan die van tennis en verloopt via game, set en match.

Lees hier de exacte puntentelling bij padel.

Het aantal sets wat je speelt is afhankelijk van het format. Bij tornooien speel je vaak in de beginfase (de “groepsfase”) 1 set tot 9 gewonnen games.

Kom je wat verder in het tornooi dan speel je vaak tot 2 gewonnen sets van 6 games. Is het een gelijkspel? Dan volgt er meestal een supertiebreak.

Lees hier de uitgebreide spelregels van padel over de puntentelling.

Padel wordt in principe altijd dubbel gespeeld, zeker de officiële wedstrijden en tornooien. Deze worden gespeeld op een terrein van 20 mtr. lang en 10 mtr. breed.

Maar het is ook mogelijk om padel 1 tegen 1 te spelen. Hiervoor zijn er bij sommige verenigingen enkelbanen (20 mtr. lang, 6 mtr. breed). Op een dubbelbaan kun je ook 1 tegen 1 spelen wanneer je deze tips gebruikt.

Een bal is uit wanneer deze na het verlaten van het racket:

  • uit de kooi gaat
  • het hekwerk raakt (aan je eigen kant of bij de tegenstander)
  • het glas bij de tegenstander raakt

Let op: dit geldt dus alleen wanneer de bal rechtstreeks van het racket komt. Wanneer deze eerst de grond raakt bij de tegenstander dan is de bal bij alle bovenstaande voorbeelden niet uit!

P100 is een padelranking die gehanteerd wordt in België. Bij de heren start je altijd op niveau P100. Uitzondering is wanneer je al een hoger padelklassement hebt, dan wordt je automatisch vaak één of twee niveaus hoger ingeschaald.

Naarmate je meer officiële tornooien speelt kun je stijgen in de ranking, deze wordt elk half jaar opnieuw berekend. Dit zijn de rankings voor de heren:

  • P100
  • P200
  • P300
  • P400
  • P500
  • P700
  • P1000

Bij de dames wordt er gestart vanaf P50, en zo verder omhoog.

In Nederland kent men ook P100, maar daar wordt het gebruikt om het niveau van een tornooi aan te geven, niet van 1 specifieke speler.


Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen