Home » Padel schoenen: alles wat je moet weten om de juiste padel schoen te kiezen.

Padel schoenen: alles wat je moet weten om de juiste padel schoen te kiezen.

Padel schoen kiezen

Het allerbelangrijkste bij het spelen van padel is een goed en bij jou passend padel racket. Maar wetende dat je bij padel ook vaak in beweging bent is een goede padel schoen ook erg belangrijk.

Je gaat technisch gezien waarschijnlijk niet beter worden maar met de juiste padel schoenen voorkom je blessures en ben je maximaal wendbaar.

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: welke padelschoenen passen het beste bij mij?

Waarom heb je goede (padel) schoenen nodig?

Padel is een sport waarbij je scherp moet kunnen draaien, snel moet kunnen bewegen en regelmatig flink moet springen. Het spreekt voor zich dat de schoenen waar je mee speelt ook deze bewegingen ook ondersteunen op de specifieke ondergrond waar padel op wordt gespeeld.

Een standaard hardloopschoen is vooral gemaakt om één bepaalde richting uit te lopen (idealiter vooruit ;-)). Een badmintonschoen is dan weer speciaal om maximale grip op een indoorvloer te hebben.

Vandaar dat het dus verstandig is om voor de specifieke sport dat padel is ook een specifieke schoen te gebruiken.

Kan ik niet gewoon padellen op tennis schoenen?

Sommige tennisschoenen zijn inderdaad geschikt om mee te padellen. Maar dit is ook weer afhankelijk van de padelbaan.

Wanneer je bijvoorbeeld een tennisschoen hebt om op clay te spelen (vaak met visgraat-motief) kan dit goed werken op een padelveld met veel zand.

Visgraatmotief clay
Typisch visgraatmotief speciaal voor zogenaamde clay-ondergrond bij tennis.

Maar een zogenaamde all-court tennisschoen is dan weer minder geschikt om op een zanderige padelbaan te spelen. Dat type schoen is dan weer meer geschikt voor een padelbaan waar (te) weinig zand op ligt.

Daarnaast zijn de bewegingen bij padel anders dan bij tennis. Je beweegt meer en sneller in alle richtingen. Vandaar dat de zool van een padel schoen meestal iets stijver is om de rotaties op te vangen en het bovenwerk wat flexibeler.

Waar moet een goede padel schoen aan voldoen?

Hierboven hebben we de twee belangrijkste zaken al benoemd. We onderscheiden bij padel schoenen voornamelijk de zool (grip) en het bovenwerk (stabiliteit). Daarnaast spelen ook demping en duurzaamheid een rol.

Grip: Welke zool bij padel schoenen

Allereerst is het dus belangrijk dat de zool voldoende stijf is om de snelle rotaties te ondersteunen. Daarnaast is het profiel van belang om de juiste grip te hebben.

Te weinig grip resulteert namelijk in snelheidsverlies bij korte en krachtige bewegingen. Daarnaast loopt je het risico om uit te glijden. Hier spreek ik uit eigen ervaring. Ik speelde op een vochtig veld met te weinig grip. Gevolg was dat ik uitgleed en met volle gewicht op mijn padel racket viel. Met daaronder mijn vinger:

Auw: gevolg van te weinig grip.

Uit praktijkervaring kan ik dus beamen dat te weinig grip gevaarlijk is.

Maar teveel grip is ook niet goed. Hierdoor komt er teveel kracht op je enkels en knieën. Wat uiteraard weer verschillende vervelende blessures met zich kan meebrengen.

Kortom: de juiste grip is belangrijk. Wanneer je overigens twijfelt kun je beter voor teveel grip gaan dan te weinig.

De grip wordt bepaald door de zool en voornamelijk het reliëf wat gebruikt wordt. Hieronder zie je de twee meest gebruikte types:

Visgraat en all-court zool padelschoenen

Hierbij is de visgraat het meest interessant bij zanderige padelvelden. De all-court geeft wat meer grip en is daarom geschikter voor padelbanen met minder of geen zichtbaar zand.

Zoals eerder vermeld kun je bij twijfel beter wat meer grip nemen en adviseren we dus ook de all-court type zolen. Maar wanneer je bijvoorbeeld lid bent bij een club waar de padelvelden vol met zand liggen en je speelt 99% van je wedstrijden op die club kun je beter de visgraat nemen.

Stabiliteit: bovenwerk van de padel schoen

Allereerst is het ontzettend belangrijk dat je een padel schoen kiest die goed past. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend. Maar door de vele korte bewegingen wil je echt voorkomen dat je gaat schuiven in je schoen! Een te grote of te brede schoen is dan echt af te raden.

Je zult dit overigens zelf snel merken. Na een half uurtje spelen merk je bij te grote schoenen dat je al snel pijn gaat krijgen van het schuiven en vooral de impact wanneer je met je tenen tegen de voorkant aan schuift.

Maar door de vele bewegingen wil je wél dat de het bovenwerk voldoende flexibel is. Anders krijg je al snel last van je voet omdat je wel de beweging wil maken maar de schoen niet mee wil werken.

Voldoende flexibel betekent niet dat het veel te zacht moet zijn. De meeste hardloopschoenen zijn daarom niet geschikt. Het bovenwerk is vaak van mesh gemaakt wat onvoldoende stabiliteit biedt. Je wil ook weer niet dat je je voet omslaat!

Kortom, een bovenwerk dat voldoende stabiliteit biedt, flexibel genoeg is en de juiste pasvorm heeft is cruciaal voor een comfortabele en veilige schoen.

Demping: draagt bij aan comfort

Wanneer je een aantal keer per week gaat padellen sta je toch al snel flink wat uren per week op de baan. Een goede demping draagt bij aan het comfort en zorgt ervoor dat je minder snel vermoeide voeten krijgt.

De meeste padel schoenen hebben een uitneembare binnenzool. Dit betekent dat je dus ook zelf een zooltje kunt inleggen met meer demping. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat er te weinig demping is raden we je aan te experimenteren met verschillende inlegzolen.

De meeste merken hebben hier overigens wel rekening mee gehouden en voorzien de padel schoen al van een comfortabele binnenzool die bijdraagt aan maximale demping en comfort.

Duurzaamheid

Tenslotte is de duurzaamheid ook van belang. Je wil een padelschoen die zijn capaciteiten ook zo lang mogelijk behoudt.

Zo kan een schoen er aan de buitenkant misschien nog wel goed uitzien maar heeft deze bijvoorbeeld zijn demping en stijfheid al verloren. Dat kan de kans op blessures uiteraard flink vergroten.

Wat zijn goede padel schoenen?

Inmiddels zijn er flink wat fabrikanten die schoenen verkopen specifiek voor padel. Hieronder vind je een aantal interessante schoenen om te padellen:

Padelschoenen voor heren

Padelschoenen voor dames

Of bekijk hier alle padelschoenen op Bol.com.

Daarnaast vind je hieronder vind je de bekendste merken met een link naar de fabrikant:

Bij de bovenstaande fabrikanten ga je ongetwijfeld een goede padel schoen vinden die bij jouw budget past.


Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen