Padel 1 tegen 1? Padel speel je normaal gesproken met 4, twee tegen twee. Maar je bent er inmiddels wel achter dat het soms lastig kan zijn om vier personen bij elkaar te krijgen.
Maar wist je dat het ook leuk kan zijn om 1 tegen 1 te spelen? Nu vraag je je misschien of hoe je dit kunt doen, want een heel speelveld is wat groot om alleen te bestrijken.
In dit artikel geven we je een aantal mogelijkheden hoe je toch een leuke wedstrijd kunt creëren met slechts 2 personen! Lees trouwens ook zeker eens het artikel spelregels padel op onze site, zodat je de basisregels ook goed begrijpt.
Waarom padel enkelspel?
Een belangrijke reden hebben we al eerder aangehaald: je krijgt niet genoeg mensen bij elkaar.
Maar een groot voordeel van 1 tegen 1 padel is dat je veel meer op techniek kunt gaan oefenen. Minder kracht, meer techniek en je tegenstander laten doen wat jij wil.
Daarnaast zul je bij 1 tegen 1 padel ook vaker de bal raken, wat natuurlijk altijd goed is. Oefening baart kunst!
De grote vraag is natuurlijk: hoe speel je dan precies 1 tegen 1, welke regels hanteer je en hoe gebruik je het veld? Hieronder lees je hoe je dit kunt aanpakken!
Padel 1 tegen 1 op een half veld
De eerste manier hoe je 1 tegen 1 kunt padellen is door een half veld te gebruiken, en dan één kant, zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien.
Hieronder volgen een aantal regels die je kunt hanteren tijdens een potje enkelspel padel bij gebruik van één helft:
- Serveer gewoon rechtdoor;
- Speel gewoon 2 of 3 sets, net als bij het paddel dubbelspel;
- Maak het interessant door bij een oneven stand, wanneer je normaal gesproken dus zou wisselen van kant, nu de andere zijkant te gebruiken;
- De bal is uit als hij eerst het glas of het hek raakt, óf als hij over de lijn aan de zijkant komt. Dat is in principe ook de enige “nieuwe” regel bij het 1 tegen 1 padellen. Voor de rest speel je gewoon volgens de regels van het dubbelspel.
Padel 1 tegen 1: diagonaal
Een andere manier om padel enkelspel te spelen is door alleen de diagonale vlakken te gebruiken, zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien:
De regels zijn hetzelfde als hierboven, alleen met de volgende wijziging:
- Serveer telkens links / rechts, dus net als bij de normale dubbelspel regels. Dit is in het begin wat verwarrend, vooral voor de tegenstander. Deze moet namelijk ook van kant wisselen. Het interessante hieraan is dat je ook goed moet nadenken en dit geeft een extra dimensie en leerstimulans.
Padel 1 tegen 1 op een enkelspel veld
Een enkelspel veld? Bestaan die dan? Jazeker. Er zijn in Nederland een aantal banen speciaal voor 1 tegen 1 te padellen. Deze zijn net als een standaard baan 20 meter lang, maar slechts 6 meter breed (in plaats van 10 meter).
Helaas zijn er nog niet zoveel clubs die dit aanbieden, wel enkele fabrikanten die dit produceren. Gezien de investering verwachten we ook niet dat dit echt gaat toenemen. Men zal liever opteren voor een normale baan aan te leggen. Door 80m2 meer te bebouwen kunnen ze dan namelijk twee keer zoveel inkomsten genereren.
Tips bij het spelen van enkelspel padel
Uiteraard gaat er niets boven een echte wedstrijd met vier personen. Wanneer je met twee personen gaat padellen raden we je dan ook aan om het spel iets aan te passen.
Wanneer je slechts met twee bent is het verstandig om veel meer op techniek te gaan letten.
Een leuke “oefening” is om bijvoorbeeld veel meer te variatie aan te brengen in het soort ballen. Dus niet alles hard terugslaan (wat meestal sowieso niet verstandig is).
Maar probeer eens een zachte forehand te slaan om de tegenstander naar het net te lokken. Daarna speel je een lob en neem je de netpositie over om het met een volley de tegenstander moeilijk te gaan maken.
Kortom, je kunt hierdoor goed trainen om je tegenstander naar het net te lokken en daarna een goede lob te slaan.
Samenvatting padel 1 tegen 1
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal manieren om een potje padel enkelspel te spelen. Zeker wanneer je niet genoeg mensen bij elkaar krijgt is dit een ideale trainingsmethode.
Kies een opstellen zoals hierboven (dus half veld of diagonaal) en hanteer dezelfde regels als bij het normale dubbelspel (met een paar wijzigingen zoals hierboven aangegeven).
Ga tenslotte voor controle en techniek en niet voor zo snel mogelijk die bal de baan uit rammen. Je zult zien dat je op korte tijd veel bijleert. En dit kun je dan weer gebruiken voor het dubbelspel. Veel speelplezier gewenst!