Home » Padelballen: de meest uitgebreide gids over soorten padelballen, merken en verschillen

Padelballen: de meest uitgebreide gids over soorten padelballen, merken en verschillen

Padel dropshot

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar de padelballen waar je mee speelt hebben een grote invloed op je spel. In dit artikel gaan we dieper in op de padelbal. Welke soorten heb je, wat is het verschil met een tennisbal en welke merken zijn er.

Daarnaast gaan we ook dieper in op verschillende weertypes en welke ballen het meest geschikt zijn voor elk weertype.

Verschil padelballen en tennisballen

Op het eerste zicht lijken padelballen en tennisballen erg veel op elkaar. Om dan maar meteen met de deur in huis te vallen: ze zijn ook exact hetzelfde.

Padelballen en tennisballen worden in dezelfde fabriek gemaakt van exact dezelfde materialen.

Het enige verschil? De interne druk. Een tennisbal wordt “harder” opgepompt (14psi) dan een padelbal, die tussen de 10-11psi wordt opgepompt.

Dat verklaart ook meteen het grootste uiterlijke verschil: padelballen zijn iets kleiner dan tennisballen, omdat ze dus iets minder hard worden opgepompt.

In de onderstaande tabel zie je de overeenkomsten (en verschillen):

PadelbalTennisbal
Diameter6,35 – 6,77 cm6,54 – 6,86 cm
Gewicht56 – 59,4 gram56 – 59,4 gram
MateriaalRubber en viltRubber en vilt
Druk10 – 11 psi14 psi
Stuit (vanaf 254 cm laten vallen)135 – 145 cm135 – 147 cm

Kortom: door een iets lagere druk zijn de padelballen iets kleiner en stuiten ze iets minder hard op.

Hieronder vind je nog een interessante video over hoe tennis- en padelballen worden gemaakt:

Padellen met tennisballen?

Wanneer je een nieuw blik tennisballen opentrekt merk je echt wel een heel groot verschil. De ballen zijn harder, stuiten veel meer en je loopt meer kans op blessures omdat de impact op je gewrichten groter is.

Maar zoals je verderop ook zult lezen verliezen ballen langzaam hun druk. En dat betekent dus dat wat oudere tennisballen (die al wat druk hebben verloren) prima dienst kunnen doen voor een vriendschappelijk potje padel!

De levensloop van een padelbal

Helaas zijn padelballen geen lang leven beschoren. Vanaf het moment dat je die magische tsssjjj hoort wanneer je het blik opent begint de tijd te tikken. Het grote probleem is namelijk dat de bal langzaam de druk verliest.

Padelballen verliezen hun druk om twee redenen:

  • Allereerst verliezen de ballen hun interne druk door het blootstellen aan de atmosferische druk. Oftewel, de druk in de omgeving waarin de ballen worden bewaard (in je tas, buiten, de auto, je huis). Aangezien de druk daar lager is dan in de bal zelf zal op den duur de bal zijn druk verliezen. Dit komt door het feit dat de bal uiteindelijk de druk zal aannemen van de omgeving waarin deze wordt bewaard. Dat is ook de reden dat ze in een blik wel op druk blijven, omdat de druk in het blik hetzelfde is als in de bal.
  • De tweede reden dat een padelbal zijn druk verliest is door impact. Telkens wanneer je tegen een bal slaat, hij op de grond stuit of tegen het glas, zal er een klein beetje druk verloren gaan.

Door het drukverlies gaat de kwaliteit van de bal dus snel achteruit. Voor beginners kan dit overigens wel handig zijn, de bal stuit dan wat minder, waardoor je vaak iets meer tijd hebt.

Maar zeker wanneer je al wat langer speelt, of officiële wedstrijden/tornooien speelt wil je een liefst zo vers mogelijke bal.

Hoe lang kun je spelen met een padelbal?

Hoe lang je kunt spelen met een padelbal hangt dus af van de tijd (hoe lang sinds openen blik) en de speelfrequentie.

Stel dat je 4 dagen achter elkaar intensieve padelwedstrijden speelt dan merk je na 4 dagen dat ze flink wat druk hebben verloren.

Wanneer je slechts 1x per week speelt, dan merk je na de tweede week dat er ook al flink wat druk is verloren.

Kortom: het advies is om zo snel mogelijk achter elkaar met dezelfde ballen te spelen. Hierdoor beperk je het drukverlies door de factor tijd, en heb je alleen drukverlies door de impact.

Tip: Zorg ervoor dat je met je partners afspreekt wie er een blik opentrekt, en probeer dat blik in die week zoveel mogelijk te gebruiken. Pas als die ballen niet meer goed zijn, trek dan pas het volgende blik open!

Padelballen opnieuw op druk brengen

In het bovenstaande verhaal gingen we ervan uit dat je de ballen niet opnieuw op druk hebt gebracht. Maar wist je dat er ook tools zijn om de padelballen opnieuw op druk te brengen?

Dit noemen we een zogenaamde drukregelaar, in de onderstaande afbeelding zie je hoe dat eruit ziet:

Dit is dus een plastic koker waar je de ballen instopt en daarna goed afsluit met een draaidop. Daarna gebruik je het pompje en voer je de druk in de koker op. Na een tijdje (72 uur) zijn de ballen dan weer op de juiste druk.

Op deze manier kun je de levensduur van je padelballen flink verlengen! Zeker wanneer je binnen speelt of alleen met droog weer kun je zo tot wel 5x langer met je padelballen spelen.

Hieronder vind je een aantal aanbieders van deze drukregelaars:

Nat weer en padelballen: een slechte combinatie

Helaas kan het af en toe nog wel eens regenen. Water en padelballen zijn helaas een slechte combinatie.

Tijdens het spelen in de regen of op een nat terrein merk je dat de padelballen al snel heel zwaar worden. Het spelplezier gaat daar al snel mee achteruit. De ballen komen niet meer omhoog en vallen vaak dood tegen het glas.

Daarnaast zijn deze zware ballen ook zeer gevaarlijk voor blessures. De impact op je padelracket is veel groter, waardoor er ook een grotere kracht op je gewrichten komt.

Toch is het niet altijd te voorkomen. En zelf heb ik ook al zeer regelmatig in de regen of op een natte baan gespeeld.

Het grootste nadeel: het is funest voor je padelballen. Het worden al snel van die harige marmotten. Ook de druk gaat sneller verloren bij natte ballen.

Een belangrijke tip: als je weet dat het nat is, trek dan geen nieuw blik open, dat is zonde. Na een kwartier spelen ze namelijk als ballen die al 2 weken gebruikt zijn.

Padelballen voor regenweer

Uiteraard zijn er fabrikanten die hiervoor een oplossing proberen te zoeken. Eén van die fabrikanten is Siux. Hun Match padelballen zijn speciaal voor de regen ontwikkeld. Ze hebben kortere haren waardoor deze minder vocht opnemen en dus langer goed blijven.

Beste padelballen?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten padelballen op de markt. Een interessant weetje: verkopers maken zeer weinig winst op padelballen. Vandaar dat je ook ziet dat ze ongeveer allemaal rond hetzelfde prijspunt zitten.

Aangezien het prijsverschil vaak minimaal is speel ik zelf het liefst met dezelfde ballen als de World Pro Tour:

Hieronder vind je nog een flink aantal andere fabrikanten en hun verschillende padelballen:

Conclusie padelballen

Na het lezen van dit artikel weet je dus alles over de verschillende padelballen. Wil je graag meer leren over de verschillende padelrackets? Lees dan dit artikel ook zeker door: padelracket kiezen, welk padelracket past bij jou.


Over de auteur:

Gratis download: 5 zone systeem voor padel
  • Leer de juiste tactische keuzes te maken
  • Win meer punten door betere beslissingen